Voditelji so prvi dan
Voditelji so prvi dan "obdelali" številna mednarodnopolitična vprašanja. Foto: EPA
Drugi dan vrha so bili v ospredju pogovori o okolju, ki jih je vodil Barack Obama. Foto: EPA
Vrh G-8 v Italiji

Po mnenju znanstvenikov bi dvig temperatur prek te meje resno ogrozil podnebje na Zemlji. Od začetka industrijske revolucije, ko se je začela množična uporaba fosilnih goriv, se je sicer temperatura dvignila za približno 0,7 odstotka.

Voditelji skupine najbolj razvitih držav in Rusije pa razvijajočih se držav niso uspeli prepričati, da bi do leta 2050 izpuste toplogrednih plinov zmanjšale za 50 odstotkov. Članice G8 so se v sredo dogovorile, da bodo te izpuste zmanjšale kar za 80 odstotkov.

Indijski pogajalci so opozorili, da želijo države v razvoju najprej videti načrt razvitih držav glede pomoči v boju proti posledicam vse večjih poplav, vročinskih valov, neviht in dviga morskega gladine.

Italijanski premier Silvio Berlusconi je ob tem dejal, da bi moral vsakdo na svoja pleča vzeti del bremena: "Če bi evropske države, Japonska, Velika Britanija, ZDA in Kanada sprejele znižanja, ki jim gospodarsko škodujejo, preostalih pet milijard ljudi v drugih državah pa bi nadaljevalo zdajšnje početje, to ne bi bilo produktivno."

Generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun je pozdravil dogovor skupine G-8, a je ob tem dejal, da to vseeno ni dovolj, saj bi si morale države zastaviti še srednjeročne cilje in določiti stopnjo zmanjšanja izpustov toplogrednih plinov tudi do leta 2020.

Iranu čas do septembra
Voditelji držav G8 so na vrhu v L'Aquili sklenili, da bodo pogajanjem z Iranom dali možnost še do septembra, dogovorili pa so se tudi o izvedbi jedrskega vrha.

Kot je dejal francoski predsednik Nicolas Sarkozy, bodo napredek glede Irana znova ocenili na vrhu razvitih in razvijajočih se držav G20 24. in 25. septembra v Pittsburghu. "Če do takrat ne bo napredka, potem bomo morali sprejeti odločitve," je dejal Sarkozy, pri čemer je namignil, da bi lahko proti Teheranu v primeru nesodelovanja na pogajanjih uvedli strožje sankcije.

Marca jedrski vrh v Washingtonu
Po besedah namestnika ameriškega svetovalca za nacionalno varnost Mika Fromana je razprava na vrhu razkrila "kolektivno nepotrpežljivost glede Irana,"za katerega zahodne države sumijo, da želi izdelati atomsko bombo. Teheran sicer ves čas vztraja, da bogati uran v miroljubne namene. "Iskreno upamo, da bo Iran zgrabil to priložnost in dal možnost diplomaciji, da najde rešitev glede jedrskega vprašanja."

Glede pogovorov o prepovedi izdelave snovi, iz katerih je mogoče izdelati jedrsko bombo, in jedrskega razstreliva so se voditelji dogovorili o izvedbi jedrskega vrha, ki ga bodo marca prihodnje leto gostile ZDA.

Voditelji so izrazili podporo pakistanskim oblastem v njihovem boju proti talibanom, Afganistan pa so pozvali k izvedbi kredibilnih volitev - avgusta bodo Afganistanci volili novega predsednika. Od mednarodnopolitičnih tem so se dotaknili tudi Mjanmara: tamkajšnje oblasti so pozvali k izvedbi večstrankarskih volitev in izpustitvi vseh političnih zapornikov.

Vrh G-8 v Italiji