Na rimskem letališču Ciampinio je Gadafija sprejel italijanski premier Silvio Berlusconi. Foto: EPA
Na rimskem letališču Ciampinio je Gadafija sprejel italijanski premier Silvio Berlusconi. Foto: EPA
Rim
Gadafi bo med obiskom bival v šotoru, ki so mu ga postavili v rimskem parku. Foto: EPA

Gadafija v Italiji spremlja več kot 200-članska delegacija, kot vedno med obiski v tujini pa bo tudi tokrat libijski voditelj srečanja opravil v beduinskem šotoru, ki so ga postavili v rimskem parku Villa Doria Pamphili.

Zaradi 30-letne italijanske okupacije Libije in izgona 20.000 Italijanov so bili odnosi med državama napeti, vendar so se v zadnjih letih nekoliko izboljšali, potem ko sta se Tripoli in Rim dogovorila, da bo Italija v prihodnjih 25 letih Libiji plačala odškodnino za okupacijo.

Kritike spornega dogovora
Državi sta se dogovorili tudi o gradbenih projektih, štipendijah za študente in pokojninah za libijske vojake, ki so se med drugo svetovno vojno borili na strani Italije. Libija se je v dogovoru zavezala, da bo naredila več za zajezitev vala nezakonitih afriških priseljencev, ki se s severa Afike podajo na pot v Italijo in v Evropo.

Za številne humanitarne organizacije je dogovor sporen, saj naj bi kršil pravice priseljencev, ki ne morejo zaprositi za azil v Italiji. Skladno z dogovorom Italija v Libijo vrača nezakonite priseljence, ki so pripluli iz Libije in so jih italijanske oblasti prestregle pred italijansko obalo.

Med tridnevnim obiskom je predvideno srečanje Gadafija z enim izmed Italijanov, ki so ga v 70. letih prejšnjega stoletja izgnali iz Libije, s čimer je Tripoli hotel kaznovati Italijo za kolonizacijo med letoma 1911 in 1941. Gadafi naj bi se srečal tudi z nekaterimi italijanskimi Judi, ki so jih iz Libije izgnali po zmagi Izraela v šestdnevni vojni leta 1967.

G. V.