Foto:
Foto:
Moamer Gadafi
Libijski voditelj je z državnimi častmi sprejel človeka, ki je bil obsojen zaradi bombnega napada na potniško letalo. Foto: EPA

Ti so namreč ogorčeni nad herojskim sprejemom obsojenega terorista Abdela Baseta al Megrahija, ki so ga škotske oblasti pred tednom dni izpustile iz humanitarnih razlogov. Obsojen je bil zaradi nastavitev bombe v PanAmovo letalo leta 1988, ki se je raztreščilo nad Lockerbijem, Gadafi pa ga je doma v Libiji sprejel kot nacionalnega junaka.

Megrahi se seveda ni sam odločil za napad, ampak je izpolnjeval ukaze, napad na letalo pa je bil odgovor na ameriško bombardiranje Libije marca leta 1986, ko je umrlo 40 ljudi, med njimi Gadafijeva 15-mesečna posvojenka Hana. Ranjena sta bila tudi njegova sinova, medtem ko se je Gadafi pravočasno umaknil na varno. Po napadu na PanAmovo letalo je Varnostni svet ZN uvedel sankcije proti Libiji, sankcijski odbor pa je leta 1998 in 1999
vodila tudi Slovenija.

Nad izpustitvijo in veličastnim sprejemom v Libiji so bili Američane ogorčeni, predvsem sorodniki žrtev napada nad Lockerbijem, ostro pismo pa je Britancem poslal direktor Zveznega preiskovalnega urada (FBI) Robert Mueller. Predsednik ZDA Barack Obama je sporočil, da slavje ni primerno. Sicer pa so Libija in ZDA zadnja leta začele obnavljati odnose, slavje ob izpustitvi obsojenega terorista pa jih bo nekoliko ohladilo.

Možnost srečanja Obama-Gadafi
Namestnik tiskovnega predstavnika Bele hiše Bill Burton je dejal, da nimajo načrtov za srečanje Gadafija in Obame, čeprav je dopustil možnost, da se med splošno razpravo, ki se bo začela 23. septembra, v New Yorku naključno srečata.

Bo prenočeval v bližini judovske šole?
Gadafija na potovanjih vedno spremlja šotor. Libijska misija pri ZN-u še ni potrdila, kje bo Gadafi stanoval med udeležbo na generalni skupščini. Želel naj bi ga postaviti celo v Centralnem Parku, kar mu mesto New York ne bi dovolilo. Širijo pa se govorice, da naj bi šotor postavil na 1,8 hektarja velikem posestvu v lasti Libije v Englewoodu v državi New Jersey, tik ob New Yorku čez reko Hudson. Posestvo stoji blizu judovske šole.

Župan Englewooda Michael Wildes je sporočil, da je žalitev že to, da mu bo State Department sploh izdal vizum. Lokalni politiki zahtevajo, naj mu State Department ne dovoli prihoda, zvezni senator iz New Yorka Charles Schumer pa zahteva, da ZN obsodi sprejem al Megrahija.