Uporniki pozirajo za fotografijo pred obleganim mestom Bani Valid. Foto: EPA
Uporniki pozirajo za fotografijo pred obleganim mestom Bani Valid. Foto: EPA
38-letni Sadi Gadafi je nekdanji nogometaš, danes pa je član najožjega Gadafijevega kroga. Foto: EPA

Sadi Gadafi, tretji Gadafijev sin, je poslovnež in nekdanji nogometaš.

"V tem trenutku je konvoj na poti v Agadez. V Niamey bi lahko prispel do jutri," je potrdil vladni tiskovni predstavnik Maru Amadu. Po poročanju televizije Al Arabija, ki se sklicuje na nigrske vladne vire, se je v sosednji Niger od 2. septembra dalje zateklo že 32 tesnih Gadafijevih sodelavcev, med katerimi so tudi trije generali.

Za Moamerjem Gadafijem, ki se v javnosti ni pokazal že več mesecev, se je po zavzetju Tripolisa 21. avgusta izgubila vsaka sled. Premier Gvineje Bisao Carlos Gomes Junior je medtem v soboto dejal, da bi bili pripravljeni Gadafija sprejeti z odprtimi rokami, če bi zaprosil za azil. Gvineja Bisao je sicer ena izmed peščice držav, kjer bi Gadafi lahko iskal zatočišče. Med drugim se govori še o Nigru, Burkina Fasu in Venezueli.

Gadafi še v Libiji?
Gadafi se je sicer nazadnje oglasil v četrtek, ko je za sirsko televizijo zatrdil, da je še vedno v Libiji. Vnovič naj bi podpornike nagovoril danes, a so s sirske televizije Arrai sporočili, da so "zaradi varnostnih razlogov" Gadafijevo oglašanje morali preložiti.
Namesto tega so le prebrali kratko sporočilo Gadafija, v katerem ta uporniške sile obsoja, da so državo prepustile tujim vplivom, svoje privržence pa poziva, naj nadaljujejo boje. V sporočilu je Gadafi upornike označil za izdajalce, pripravljene libijsko naftno bogastvo prepustiti tujim interesom. Kje je Gadafi, sicer še vedno ni znano.

Uporniki v zasedi
Medtem pa v Libiji potekajo srditi boji za mesto Bani Valid. V spopadih je padlo sedem upornikov, 10 pa je ranjenih. Borci pravijo, da so jih izdali domačini, ki naj bi trdili, da so na njihovi strani, in jih popeljali v zasedo. Gadafijevi privrženci naj bi za ščit uporabljali tudi civiliste in civilno infrastrukturo.

Mesto, ki ga še vedno nadzirajo sile, zveste Gadafiju, obstreljuje tudi Nato.
Poleg tega so sile, ki so zveste Gadafiju, upornikom zadale nepričakovan udarec z današnjim napadom na rafinerijo nafte v Ras Lanufu, ki je sicer daleč za obrambnimi linijami upornikov. Pri tem je umrlo 12 predstavnikov uporniških sil, ki so varovali objekt.