Gadafi se še vedno oklepa oblasti kljub napadom upornikov in zavezniških sil. Foto: EPA
Gadafi se še vedno oklepa oblasti kljub napadom upornikov in zavezniških sil. Foto: EPA
Donald Tusk
Tusk je dejal, da v Libiji niso ogroženi ne poljski in ne Natovi varnostni interesi. Foto: EPA

Na vzhodu Libije so se znova vneli spopadi med silami libijskega voditelja in uporniki. Gadafijeve sile so bombardirale obrobje mesta Adždabija in po poročanju arabske televizije Al Džazira tudi že vstopile v mesto.

Adždabija se nahaja na poti v strateško pomebno mesto Brega, za katerega so uporniki napovedali, da ga bodo kmalu iztrgali iz rok vladnih sil.

V obleganem mestu Misrata, edinem uporniškem oporišču na zahodu Libije, naj bi bile razmere obupne in Rdečem križu je v tretje največjo libijsko mesto končno uspelo dostaviti medicinske pripomočke, kar naj bi vsaj malo omililo razmere v prenatrpanih bolnišnicah. V mestu tudi primanjkuje hrane in vode.

Gadafi se je znova pojavil na televiziji, ki je prikazala posnetke njegovega obiska v neki šoli v prestolnici Tripolis.

Dolgoletnega voditelja je bilo mogoče videti z dvignjeno pestjo in z nasmehom na obrazu, ko je doživel navdušen pozdrav šolarjev, ki so ga pričakali kričanjem in vzklikanjem protizahodnih sloganov.

Na televiziji je bil videti samozavestno in sproščeno, kar potrjuje ocene analitikov, da je njegovi vladi uspelo premagati obdobje nemoči in se zdaj pripravlja na dolgotrajen konflikt. Kljub napadom zavezniških letal med zahodnimi generali tudi vlada dvom, da bi lahko s samimi napadi prekinili trenutni status quo na terenu.

"Evropa nedosledna pri človekovih pravicah"
Poljski premier Donald Tusk je medtem pojasnil, da se Poljska ni pridružila Natovemu vojaškemu posredovanju v Libiji zaradi "hinavščine" Evrope in njene nedoslednosti glede človekovih pravic. Po njegovih besedah Evropa tvega, da bo ustvarila vtis, kot da posreduje le, ko je ogrožena oskrba z nafto.

"Čeprav obstaja potreba po zaščiti civilistov pred brutalnostjo režima, ali ni Libija še en primer evropske hinavščine glede na to, kako se je obnašala do Gadafija v zadnjih letih in tudi mesecih," je dejal Tusk, čigar država bo v drugi polovici letošnjega leta prevzela vodenje EU-ja.

V pogovoru za časopis Gazeta Wyborcza je pojasnil, da je to eden izmed zadržkov Poljske glede vojaškega posredovanja. "Če želimo ljudi braniti pred diktatorji, maščevanji, mučenji in zapori, potem mora biti ta princip univerzalen in se ga ne sme izkoriščati le, ko se to zdi pripravno, donosno ali varno," je bil jasen Tusk.