Gates je Afganistan obiskal v času splošne jeze proti ZDA zaradi civilnih žrtev. Foto: EPA
Gates je Afganistan obiskal v času splošne jeze proti ZDA zaradi civilnih žrtev. Foto: EPA

Napad pretekli teden je Gates med nepričakovanim obiskom v Afganistanu po srečanju z afganistanskim predsednikom Hamidom Karzajem označil za "nazadovanje". Predsednik ZDA Barack Obama se je opravičil za smrti in dejal, da je šlo za "tragično nesrečo".

Zaradi smrti dečkov, ki so med napadom letal severnoatlantskega zavezništva nabirali les za kurjavo, se je opravičil tudi poveljnik Nata v Afganistanu, ameriški general David Petraeus.

Civilne žrtve Natovih operacij so glavni vir napetosti med afganistanskimi oblastmi in zavezniškimi silami. Karzaj je v nedeljo Petraeusu dejal, da opravičila za smrti civilistov niso dovolj.

Gates je dodal, da bodo ZDA v dobrem položaju, da julija v skladu z načrtom predajo odgovornost za varnost afganistanskim silam do konca leta 2014 in zapustijo državo. Gates je enotam v vojaškem oporišču Bagram povedal, da sta se tako ameriška kot afganistanska vlada strinjali, da bodo ZDA vpletene v dogajanje v Afganistanu tudi po umiku vojakov. Karzaj naj bi še ta mesec objavil načrt za predajo odgovornosti.