Francoski helikopterji so v preteklem tednu večkrat streljali na Gbagbojeve sile. Foto: Reuters
Francoski helikopterji so v preteklem tednu večkrat streljali na Gbagbojeve sile. Foto: Reuters

Mirovniki so po ukazu Ban Ki Muna napadli rezidenco nekdanjega predsednika Slonokoščene obale, ki pa se noče odpovedati oblasti. ZN trdi, da želi nevtralizirati težko orožje, s katerim sile, zveste Gbagboju, napadajo civiliste in kršijo resoluciji Varnostnega sveta ZN-a 1975 (2011) in 1962 (2010) ter so napadle hotel, ki ga uporablja mednarodno priznani predsednik Alassane Ouattara.

Iz rezidence se kadi dim
Po poročanju prič so na rezidenco v Abidžanu streljali trije helikopterji ZN-a in francoskih sil. Ločeni viri blizu operacije so dejali, da so streljali na oklepna vozila v bližini Gbagbojeve rezidence in v predsedniški palači.

Gbagbojev predstavnik je sporočil, da je del stavbe uničen, iz nje pa se kadi dim, ni pa želel povedati, ali je bil Gbagbo med napadom v rezidenci. Dodal je, da je edini namen Francije izvršiti atentat na Gbagboja, vse drugo pa naj bi bila le pretveza.

Gbagbojeve sile ponovno zavzele Abidžan
Unoci, misija ZN-a v Slonokoščeni obali, in Licorne, francoska misija v tej afriški državi, sta streljali na tarče na številnih lokacijah, predvsem okoli predsedniške palače in predsedniške rezidence, je sporočil predstavnik ZN-a.

V torek naj bi bil Gbagbo le nekaj ur oddaljen od predaje, nato pa se je skril v bunker pod predsedniško rezidenco. ZN je v petek sporočil, da so njegove sile zatišje v bojih izkoristile kot trik in ponovno osvojile dele Abidžana ter okrepile svoje položaje.