Razmere v Slonokoščeni obali se po spornih predsedniških volitvah nevarno zaostrujejo. Foto: EPA
Razmere v Slonokoščeni obali se po spornih predsedniških volitvah nevarno zaostrujejo. Foto: EPA

Gbagov predstavnik je obtožil francoske mirovnike in mirovnike Združenih narodov, da sodelujejo z nekdanjimi uporniki. "Vlada zahteva odhod sil UNOCI-ja in LICORNE-ja iz Slonokoščene obale in nasprotuje kakršnemu koli podaljšanju njihovega mandata. UNOCI se je resno vmešaval v notranje zadeve Slonokoščene obale," piše v sporočilu vlade.

Združeni narodi in večina drugih velesil so po volitvah 28. novembra kot predsednika priznale Gbagovega tekmeca Alassana Ouattara. ZDA, Francija in Evropska unija so zagrozile s sankcijami proti Gbagu, njegovim sodelavcem in družini, če v nekaj dneh ne prepusti oblasti. Gbago vztraja, da je volitve dobil on, pri tem pa ga je podprla tudi volilna komisija, ki je kot goljufive zavrnila rezultate o zmagi Ouattara.

Spor prerasel v nasilje
Ouattara je trenutno v hotelu v Abidžanu pod varstvom ZN-a. ZN ima v Slonokoščeni obali od konca državljanske vojne v letih 2002-03 okoli 10.000 vojakov in policistov, misiji svetovne organizacije pa pomaga še nekdanja kolonialna sila Francija.

Spor je prejšnji teden postal nasilen, ko so se privrženci Ouattara spopadli z varnostnimi silami, pri tem pa je umrlo najmanj 20 ljudi. Nekdanji uporniki, ki podpirajo Ouattara, so izmenjali ogenj tudi z vojsko v Abidžanu in v mestu Tiebissou v osrednji Slonokoščeni obali.