Gordon Brown Britancem obljublja drugačne čase, ali bo svoje obljube uresničil, pa bo pokazal čas. Foto: EPA
Gordon Brown Britancem obljublja drugačne čase, ali bo svoje obljube uresničil, pa bo pokazal čas. Foto: EPA
Tony Blair
Po desetih letih na Downing Streetu 10 Blair zapušča svoje začasno domovanje. Foto: EPA
Britanci upajo, da bo Brown umaknil britanske vojake iz Iraka. Foto: EPA
Tony Blair
Tony Blair se po več kot desetletju umika iz britanske politike, glede njegove nadaljnje kariere pa se v javnosti pojavja veliko ugibanj. Foto: EPA
Gordon zamenjal Blaira

Gordona Browna.

Browna, ki bo še do srede, ko bo od Tonyja Blaira prevzel tudi premiersko mesto in se preselil na Downing Street 10, vodil finančno ministrstvo, na novem položaju čakajo mnogi izzivi.

Tony Blair, ki je laburistično stranko vodil 13 let, na Downing Streetu 10 pa je preživel deset let, bo v spodnjem domu britanskega parlamenta na poslanska vprašanja še zadnjič odgovarjal 27. junija. Zatem bo odšel v Buckinghamsko palačo, kjer bo kraljici Elizabeti II. uradno ponudil svoj odstop kot premier, za njim pa bo kraljica sprejela še Browna in ga pozvala, naj oblikuje vlado, kar bo Brown tudi sprejel.

Preberite si več o Gordonu Brownu.

Brown bo ubral novo politično pot
Prva Brownova naloga bo torej sestaviti novo vlado, ki jo bo vodil do volitev leta 2010, nato pa bo moral prenoviti laburistično stranko, ki je pod Blairovim vodstvom doživela nemalo pretresov in notranjih razkolov. Volivcem je obljubil, da jim bo prisluhnil in pri preoblikovanju strankarske politike upošteval njihovo voljo. Še za letos je napovedal, da bo sestavil zakon o ustavnih spremembah, posvetil se bo zdravstvu in gradnji nizkocenovnih stanovanj, obljubil pa je tudi izboljšanje izobraževalnega sistema, še večjo britansko enotnost in večjo vlogo parlamenta v državi.

Preberite si več o politični karieri Tonyja Blaira.

Glavni vprašanji sta Irak in odnos z Bushem
Tudi na mednarodnem parketu Browna ne čakajo ravno preproste naloge. Obljubil je, da bo v ospredje svoje kampanje postavil boj proti terorizmu in da bo uvedel ostrejše protiteroristične zakone. Glede odnosov z ZDA in s predsednikom Georgeem Bushem je jasen - želi si odkrite in prijateljske odnose, nima pa nobenega namena vztrajati pri slepi podpori ameriškemu kolegu, kot je to počel Blair, ki so ga mnogi imenovali "Bushev pudelj". Je privrženec evropske povezave, njegova želja pa je Evropsko unijo bolj odpreti globalizaciji in jo približati Washingtonu.

Browna čaka tudi iraška kriza, ki je njegovega predhodnika stala priljubljenosti in položaja. Napovedal je postopen umik britanskih vojakov iz Iraka, glede palestinsko-izraelskega spora pa je obljubil, da si bo prizadeval za kombinacijo varnostne rešitve, politične sprave in gospodarskega razvoja. Posvetiti se bo moral tudi odnosom z Afriko, saj si je Blair med svojo vladavino bolj kot drugi svetovni voditelji prizadeval za pomoč tej celini, ki jo je poimenoval kar "madež na vesti sveta".

Brown bo dobil tudi pomočnika
Brownov pohod na oblast se je začel 10. maja, ko je Blair sporočil, da zapušča stranko in vlado. Britanska zakonodaja predvideva, da vodja največje stranke v parlamentu samodejno postane predsednik vlade, zato je bil Brown za premierja določen takoj, ko je med kolegi zbral dovolj glasov za vodenje stranke. Na kongresu v Manchestru pa so laburisti izbirali tudi namestnika vodje stranke. Za mesto se je potegovalo šest predstavnikov, po petih krogih glasovanja pa je z majhno prednostjo slavila Harriet Harman, 56-letna državna sekretarka na pravosodnem ministrstvu.

B. T.

Gordon zamenjal Blaira