Vaksevanis pravi, da bo še naprej razkrival temne plati Grčije. Foto: EPA
Vaksevanis pravi, da bo še naprej razkrival temne plati Grčije. Foto: EPA
V Grčiji se protesti kar vrstijo. Foto: EPA

Primer ni razburkal le Aten, ampak je odmeval tudi na mednarodnem prizorišču.

Dan zatem, ko je sodišče Vaksevanisa oprostilo, je ta spregovoril za Guardian o stanju v Grčiji, ki da ji vlada klika skorumpiranih politikov v oblasti poslovnežev, ki so hkrati lastniki (in cenzorji) medijev. "V Grčiji imamo ogromen problem, problem demokracije in bistva," je dejal. "Državi vlada strupena kombinacija politikov, poslovnežev in novinarjev, ki drug drugemu krijejo hrbte. Vsak dan se spreminja zakone in izglasuje nove, da bi legitimizirali nezakonita dejanja."

Ker je zajeten del grških medijev v lasti magnatov ali pa jih financirajo banke, so bili novinarji dejansko utišani. "Tragično je. Grki izvedo le polovico resnice, kar je še huje od laži, ker ima za učinek ustvarjanje vtisov. Če ne bi moja zgodba pritegnila toliko zanimanja tujih medijev, bi jo pokopali. Z izjemo peščice skoraj noben grški medij ni poročal, da so me oprostili, istočasno pa sta CNN in BBC o tem poročala kot o izredni novici. Mednarodni mediji igrajo vlogo kot med diktaturo (1967-1974), ko so Grki poslušali tuje radiotelevizije, da so izvedeli, kaj se dogaja v tej državi."

Zakaj so druge države ukrepale?
46-letni novinar in urednik, ki je Hot Doc lansiral s 5.000 evri pred pol leta, pravi, da čeprav je neodvisno novinarstvo v Grčiji težko, njegova oprostilna sodba pomeni zmago svobode medijev in pravosodnega sistema, na katerega letijo obtožbe korupcije. Politiki so imeli več kot dve leti, v katerih bi lahko ukrepali glede seznama, ki ga je grškim oblastem izročila vodja IMF-ja Christine Lagarde, a preiskave ni bilo.
"Christine Lagarde je podobne sezname izročila Nemčiji, Franciji, Španiji in Italiji, pa so v vsaki izmed teh držav ukrepali. Tu pa stalno govorijo, da se bodo lotili davčnih utaj, ker da so izvor vseh gospodarskih težav naše države, pa niso storili prav nič, ker so na seznamu ljudje, ki so prijatelji tistih, ki so na oblasti," je bil oster.

Vaksevanis je tudi po sodni gonji odločen, da bo Hot Doc še naprej razkrival grške škandale. "Politična elita se je navadila, da jih mediji ne nadlegujejo, a mi preiskujemo. Mislim, da moja izročitev sodišču ni bila delo pretirano vnetega tožilca. Bila je zelo premišljena in zelo maščevalna," razlaga. "Tisti dan nihče ni vedel, kje sem, pa so me aretirali in nenadoma je mojo hišo obkrožalo 50 specialcev, kar daje misliti, da so mi prisluškovali. Ko je prišel tožilec, ni imel niti pravega naloga za aretacijo. Ne bom pa nikdar pozabil, koliko policistov, ki so bili tisti dan v službi, mi je dejansko čestitalo za moje dejanje."