Po nedavnih protestih se na ulicah nahajajo dodatne policijske enote. Foto: EPA
Po nedavnih protestih se na ulicah nahajajo dodatne policijske enote. Foto: EPA

Več sto protestnikov se je zbralo v središču iranske prestolnice in se odpravilo proti univerzi, ki je bila leta 1999 prizorišče protestov študentov, ki so jim nasproti stali pripadniki zloglasne provladne milice Basidž. Proteste so takrat oblasti nasilno zatrle.

Čeprav so prejšnja leta oblasti dovolile manjše shode v spomin na dogodke julija leta 1999, pa so tokrat zaradi nedavnih množičnih protestov po spornih predsedniških volitvah še posebej poostrile nadzor na ulicah Teherana.

Nekateri udeleženci protestnega shoda so vzklikali "Smrt diktatorju" in izražali podporo poraženemu predsedniškemu kandidatu Miru Hoseinu Musaviju, ki oblasti obtožuje volilne prevare. Po pripovedovanju prič so policisti celo streljali v zrak in priprli nekaj protestnikov.

Protesti pred desetimi leti so bili najhujši po islamski revoluciji leta 1979. Vse se je začelo z zaprtjem reformističnega časopisa, ki so mu sledile mirne demonstracije. Tem je sledila nočna policijska akcija v študentskem domu, ko je bil ubit en študent, zaradi česar so se v naslednjih dneh protesti razširili na vso državo. Ubiti so bili trije ljudje, več kot 200 jih je bilo ranjenih.