Stavka je ohromila življenje v Grčiji. Foto: Reuters
Stavka je ohromila življenje v Grčiji. Foto: Reuters
Grčijo zajela splošna stavka

V današnji stavki sodelujejo tudi odvetniki, tovornjakarji in kmetje, prav tako pa ne delajo taksisti. Kmetje so na več deset lokacijah po avtocestah vzpostavili protestna središča, s traktorji pa v zadnjih dveh tednih občasno blokirajo promet.

V torek so tako stavkajoči tovornim vozilom preprečili pot v Bolgarijo in Turčijo ter s tem povzročili dolge vrste na posameznih mejnih prehodih.

Bolnišnice delujejo le za nujne primere, bencinske črpalke pa so zaprte.

Stavkajoči so besni zaradi vladnih načrtov, s katerimi želi premier Aleksis Cipras zmanjšati najvišje pokojnine s trenutnih 2.700 evrov mesečno na 2.300 evrov. Prav tako želi uvesti nove minimalne zajamčene pokojnine v vrednosti 384 evrov ter povečati prispevke za socialno varnost tako delodajalcev kot delavcev.

Reforme povzročajo nezadovoljstvo med široko paleto različnih poklicev, od odvetnikov in inženirjev do pomorščakov in kmetov. Kritiki menijo, da novi sistem kaznuje tiste, ki v letih svoje delovne dobe vestno plačujejo prispevke za pokojnino, in bo zato spodbudil nedovoljene delovne prakse. Ciprasova vlada pa po drugi strani opozarja, da se bo pokojninski sistem brez reform kmalu sesul.

Grčija mora pri državnih izdatkih za pokojnine skladno z dogovorom z Evropsko komisijo, Evropsko centralno banko in Mednarodnim denarnim skladom privarčevati 1,8 milijarde evrov.

Grčijo zajela splošna stavka