Gruzijska vojska trdi, da Abhazija ni sestrelila nobenega njihovega letala. Foto: EPA
Gruzijska vojska trdi, da Abhazija ni sestrelila nobenega njihovega letala. Foto: EPA
Gruzija in Abhazija sta že nekaj časa na bojni nogi. Foto: EPA

Predstavnik abhazijskih oblasti je povedal, da še iščejo ostanke letal, gruzijske oblasti pa so novico zanikale in dejale, da ne pogrešajo nobenega letala in da nad Abhazijo v nedeljo sploh niso izvajali poletov. Predstavnik gruzijskega zunanjega ministrstva je trditve označil za "popolnoma absurdne dezinformacije", ki so namenjene izključno večanju napetosti na območju.

Na informacije o sestrelitvi se je odzvala tudi ruska diplomacija, ki je Tbilisi obtožila "namernega večanja napetosti", ker naj bi nad Abhazijo, ki je "prepovedano območje", poslala letala.

Gruzija kliče na pomoč ZN
Gruzija je Združene narode pozvala, naj sprožijo preiskavo o uporabi protiletalskega orožja v Abhaziji. Iz zunanjega ministrstva so sporočili, da so ZN zaprosili, naj "takoj sproži preiskavo glede prisotnosti in uporabe sistemov protiletalske obrambe s strani abhazijskih separatistov v varnostni coni ter z izsledki preiskave seznani mednarodno skupnost".

Gruzija in Rusija na nasprotnih bregovih
Nasprotujoče si trditve o domnevni sestrelitvi letal le zaostrujejo odnose med Gruzijo in Rusijo, ki podpira Abhazijo in Južno Osetijo, medtem pa si gruzijski predsednik Mihail Sakašvili prizadeva, da bi njegova država postala članica Nata. Gruzija Rusijo obtožuje, da separatiste v Abhaziji oskrbuje z orožjem.

Podoben incident, ki je zanetil strasti, se je zgodil že pred dvema tednoma. Takrat je Gruzija Moskvo obtožila, da so sestrelili gruzijsko izvidniškego letalo brez pilota nad Abhazijo. Rusija je zanikala vpletenost, predstavniki Abhazije pa so Gruziji priznali, da so letalo sestrelile njihove sile.

Slovensko predsedstvo zaskrbljeno
Slovensko predsedstvo EU-ju je sporočilo, da ostaja zaskrbljeno zaradi dogajanj, ki zaostrujejo odnose med Gruzijo in Rusijo. Obe strani je pozvalo k zadržanosti in spoštovanju suverenosti, neodvisnosti in ozemeljske celovitosti Gruzije.

B. T.