Oblasti so Blagojevicha že več let sumile korupcije. Foto: EPA
Oblasti so Blagojevicha že več let sumile korupcije. Foto: EPA
Rod Blagojevich, Barack Obama in župan Chicaga Richard M. Daley
Blagojevich naj bi si želel položaja v Obamovi administraciji. Foto: EPA
Afera Blagojevich v ZDA

Demokratski guverner se je znašel v velikih škripcih, obtožnica proti njemu je spisana na kar 76 straneh, med drugim pa ga bremeni, da je izsiljeval medijsko podjetje Tribune, ki je v ponedeljek razglasilo stečaj. Tribune je lastnik stadiona v Wrigley Field v Chicagu, Blagojevich pa je za podporo pri prodaji stadiona zahteval, da časopis odpusti vse člane uredništva, ki so o njem pisali kritično. Podobno naj bi izsiljeval tudi druga podjetja. Guvernerja so po plačilu varščine v višini 4.500 dolarjev že izpustili na prostost, odvzeli pa so mu tudi potni list.

51-letni guverner je stopil v središče pozornosti po zmagi Baracka Obame na predsedniških volitvah 4. novembra. Takrat se je začel proces iskanja njegovega naslednika v zveznem senatu, ki je v skladu z zakonodajo pristojnost guvernerja. Blagojevich naj bi nemudoma začel trgovati, a je bil nepazljiv, saj mu je FBI že prisluškoval na podlagi sodnega zakona iz drugih preiskav.

Skupaj naj bi skušal izsiliti najmanj sedem milijonov dolarjev, svoje napore pa je okrepil predvsem v zadnjem mesecu, kajti januarja 2009 bo v veljavo stopil nov zakon, ki prepoveduje politične donacije vsem podjetjem, ki imajo posle z državo v vrednosti več kot 50.000 dolarjev.

- Leta 1999 je Blagojevich vplivnemu temnopoltemu aktivistu Jesseju Jacksonu pomagal iz srbskega ujetništva rešiti tri ameriške vojake, ki so jih zajeli med operacijo Nata na Kosovu.

- Zaradi podpiranja predsednika Billa Clintona pri bombardiranju Srbije se je sprl z delom srbskih priseljencev v ZDA.

Kot piše v obtožnici, si je skušal pridobiti dobro plačano službo v upravnih odborih podjetij, poskrbeti pa je želel tudi za svojo soprogo, ki je sicer hčerka nekdanjega mestnega svetnika Richarda Mella, ki je Blagojevichu utrl pot v politiko. Cilj Blagojevicha naj bi bilo mesto veleposlanika ali položaj v Obamovi administraciji, kar je posneto tudi na posnetku, ki je v rokah FBI-ja. Poleg Blagojevicha je FBI aretiral tudi vodjo njegovega kabineta Johna Harrisa.

Blagojevich je potomec priseljencev iz nekdanje Jugoslavije, ki so mu napovedovali obetavno politično kariero in ki je znal izkoristiti narodnostno raznolikost Chicaga. Ta velja za "srbsko prestolnico" v ZDA. Leta 1992 je postal član državnega kongresa, štiri leta pozneje je bil izvoljen v zvezni kongres, leta 2002 pa je bil prepričljivo izvoljen za guvernerja Ilinoisa.

K. T.

Afera Blagojevich v ZDA