Vukovar je v srbske roke padel novembra leta 1991. Foto: Reuters
Vukovar je v srbske roke padel novembra leta 1991. Foto: Reuters
Spor med Hrvaško in Srbijo pred Haagom

Hrvaška je tožbo za genocid proti Srbiji vložila leta 1999, v Beogradu pa so s protitožbo odgovorili leta 2010. Vsi diplomatski napori med obema državama za umik tožb so bili neuspešni.

Na obravnavi v Haagu je vodja hrvaške skupine pravnikov Vesna Crnić-Grotić predstavila, kako bo do petka potekal prvi krog argumentacije s hrvaške strani. Prikazala je videoposnetke o večmesečnem obleganju in uničenju Vukovarja leta 1991, ki po njenih besedah dokazujejo namen popolnega uničenja mesta.

Dejala je, da Hrvaška zahteva pravico. Pri tem je izpostavila, da srbska stran, vključno s srbskim predsednikom Tomislavom Nikolićem zanika vojne zločine in vztraja, da genocida ni bilo niti v Srebrenici.

Videnje političnega zapleta jugoslovanske krize in zgodovinskih okoliščin ob začetku vojne je nato predstavila pomočnica hrvaške zunanje ministrice Andreja Metelko Zgombić, ki je dejala, da je nekdanji jugoslovanski predsednik Slobodan Milošević iz jugoslovanske vojske naredil srbsko vojsko, ki je skupaj s paravojaškimi srbskimi enotami poleti leta 1991 odkrito napadla Hrvaško in zasedla tretjino hrvaškega ozemlja.

Vloga srbskih medijev
Članica hrvaške pravne skupine Hellen Law je izpostavila vlogo srbskih medijev, ki so spominjali na zločine ustašev med drugo svetovno vojno proti Srbom ter sistematično predstavljali Hrvate kot genocidu naklonjen narod. Dejala je, da je srbski državni vrh podpiral Šešljeve paravojaške enote, ki so zagrešile genocidne zločine, da bi zagotovili etnično čista območja.

Prihodnji teden bodo na vrsti srbski odvetniki, ki bodo izpodbijali trditve iz hrvaške tožbe. Glavni pravni zastopnik Srbov Saša Obradović je po današnji triurni obravnavi dejal, da genocida nad Hrvati ni bilo. "Če je bil genocid, je storjen proti Srbom," je dejal in pojasnil, da so bili Srbi žrtve na Hrvaškem še od druge svetovne vojne.

Ustna obravnava bo potekala do konca meseca, razsodba pa bi lahko bila znana do konca leta. Če bo sodišče ugotovilo, da je katera izmed držav odgovorna za genocid, bo mogoče zahtevati tudi vojno odškodnino.

Spor med Hrvaško in Srbijo pred Haagom