Se mu bo uspelo z velikimi koraki vrniti v vladno koalicijo? Foto: EPA
Se mu bo uspelo z velikimi koraki vrniti v vladno koalicijo? Foto: EPA
Dvojezične table
Haider je že večrat na Koroškem odstranil dvojezične krajevne table. Foto: EPA

58-letni desničar je dejal, da se želi znova vrniti v politiko na državni ravni, saj bo nosilni kandidat svoje stranke Zavezništvo za prihodnost Avstrije (BZOe).

"To vidim kot svojo domovinsko dolžnost. Avstrijci se mi kar smilijo, ker jih vodi tako nestrokovna in nepokončna vlada," je dejal Haider, ki je po svetu znan po svojih ksenofobičnih dejanjih.

Koliko volivcev bo prepričal?
Kot kažejo javnnomnenjske ankete, bi lahko na volitvah skrajnodesničarska opcija, ki poleg Haiderjeve stranke vključuje tudi Svobodnjaško stranko (FPOe), dosegla zelo dober rezultat, kar pomeni okoli četrtino glasov.

S tem rezultatom bi se približali 27 odstotkom, ki jih je na parlamentarnih volitvah leta 1999 uspelo osvojiti Svobodnjaški stranki, ki jo je takrat še vodil Haider. Ta stranka je bila nato del dveh vladnih koalicij. Po obračunavanju znotraj stranke je Haider leta 2005 oblikoval novo stranko, BZOe, ki pa je na volitvah prihodnje leto komaj uspela preseči potrebne štiri odstotke za vstop v parlament.

Haider je napovedal, da bo desničarjem uspelo pobrati glasove obema najmočnejšima strankama, socialdemokratom kanclerja Alfreda Gusenbauerja, ki je napovedal, da za ta položaj ne bo več kandidiral, in Ljudski stranki.

Nesoglasja v vladni koaliciji
Do odločitve o predčasnih volitvah je prišlo potem, ko je predsednik Ljudske stranke (ÖVP) Wilhelm Molterer zaradi prevelikih razhajanj pri reformah zdravstvenega, pokojninskega in davčnega sistema napovedal izstop iz velike rdeče-črne koalicije, ki je tako Avstriji vladala le pičlih 18 mesecev.

A. P.