Foto:
Foto:
Oborožena pripadnika opozicijskih sil na Haitiju.

Haitijski predsednik Jean Bertrand Aristide je privolil v mirovni načrt, ki ga je pripravila mednarodna skupnosti za izhod iz krize v državi.

Načrt predvideva vzpostavitev posvetovalnega sveta, ki bo imenoval novega neodvisnega in nevtralnega premiera ter njegov kabinet.

"Javno in v celoti sem sprejel načrt", je dejal Aristide po srečanju s predstavniki ZDA, Kanade, Francije in karibskih držav, ki sestavljajo mednarodne posrednike. S strani opozicije pa za zdaj še ni poročil o sprejemanju tega kompromisa. Pred tem so uporniki sicer zavrnili vsakršen načrt, ki ne vključuje odstranitve Aristidea.

Ameriški State Department pa je le malo pred tem odredil umik osebja, ki ni nujno potrebno, ter družin ameriških diplomatov s Haitija. Obenem je ameriške državljane opozoril pred potovanjem v to karibsko državo.

Več mrtvih v uporu
Nemiri na Haitiju so izbruhnili pred dvema tednoma na severozahodu države in se razširili tudi v ostale dele te karibske države. Gre za do zdaj najsilovitejši upor proti predsedniku Aristideu, ki je zahteval že več kot 50 življenj. V napadu oboroženih privržencev predsednika Aristidea na protestnike je bilo v petek ranjenih 14 ljudi, med njimi dva novinarja.

Mednarodno delegacijo vodijo Američani
Delegacijo, ki je v državo prišla z namenom najti rešitev za globoko krizo, v kateri se je znašel otok, vodi namestnik ameriškega državnega sekretarja, pristojen za Latinsko Ameriko, Roger Noriega. Delegacija, v kateri sta še kanadski minister za frankofonijo Denis Coderre in francoski veleposlanik na Haitiju Thierry Burkard, je imela cilj Aristidea in opozicijo prepričati v sprejetje mednarodnega načrta za rešitev krize. Washington sicer namerava v prestolnico Port-au-Prince napotiti tudi 50 vojakov.

Kaj bo storila opozicija?
Po mnenju opozicije je edina možnost za rešitev krize v državi odstop Aristidea, je dejal predstavnik opozicije Andre Apaid. Apaid je od mednarodne skupnosti zahteval tudi, da sprejme svojo odgovornost. Jean Bertrand Aristide je neposredno odgovoren za nasilje na Haitiju, ker je razdelil orožje in oblikoval oborožene skupine, ki ustrahujejo prebivalstvo in politične stranke ter silijo opozicijo k molku, je poudaril Apaid. Kot rečeno pa za zdaj še ni poročil o njihovih odzivih na mirovni načrt mednarodnih posrednikov.