Ženske, ki na javnih mestih kadijo pipe, naj bi prispevale k ločitvam. Foto: EPA
Ženske, ki na javnih mestih kadijo pipe, naj bi prispevale k ločitvam. Foto: EPA

Skrajno islamistično gibanje želi s takšnimi ukrepi v Gazi vzpostaviti spoštovanje strogih zakonov, ki se jih morajo držati verni muslimani. Prepoved kajenja žensk na javnih krajih sicer ne narekujejo tradicionalni zakoni, a Hamas je znan po tem, da rad pomeša svoje stroge islamske zakone s konservativno tradicijo v Gazi.

"Za ženske je neprimerno, da v javnosti sedijo s prekrižanimi nogami in kadijo pipo. S tem škodujejo ugledu našega ljudstva," je dejal Hamasov notranji minister Ihab Husein. "Večina žensk se je, potem ko so jih pri kajenju zalotili njihovi možje, ločila," pa je pojasnil predstavnik Hamasove policije Ajman Batneidži.

Novi zakon zmedel gostince
Novi zakon so med ljudi posredovali posebni Hamasovi detektivi v civilnih oblačilih, ki so nenapovedano obiskali najbolj priljubljene kavarne v Gazi in lastnikom prepovedali strežbo pip ženskam. Zbegani lastniki kavarn so sprva mislili, da prepoved velja tako za ženske kot za moške, zato pip niso več stregli, kar se je poznalo na njihovem dobičku. Zato je Hamasova vlada po hitrem postopku izdala izjavo, v kateri so zapisali, da prepoved velja le za ženske.

Kajenje vodnih pip je priljubljena navada prebivalcev v Gazi. In čeprav je s kulturnega vidika kajenje v javnosti za ženske neprimerno, so to navado nekatere predstavnice predvsem iz srednjega družbenega razreda rade izvajale. Nič čudnega pa ni bilo tudi to, da so nekatere bolj konservativne pripadnice družbe občasno potegnile kakšen dim iz moževe vodne pipe.

"Zdaj bo le še več kadilk"
"To je smešno," je dejala 29-letna računovodkinja Haja Ahmed in dodala, "pipe ne kadimo na ulicah, temveč v restavracijah, v katere ima vstop le peščica ljudi." Ob tem je dodala, da bo zaradi nove prepovedi kajenje pip nedvomno postala še bolj vabljiva navada za mlade, uporne ženske. "Vse, kar je prepovedano, postane poželjivo. Zaradi prepovedi bo le še več kadilk," je prepričana Haya.

Palestinski antropolog Ali Kleibo je pojasnil, da je za mnoge Palestince žensko kajenje pip nesprejemljivo, predvsem zaradi njegovega spolnega namigovanja, kot tudi zato, ker ženske, ki kadijo, dajejo videz surovosti.

Kajenje vodnih pip priljubljena navada v Gazi
Glede na to, da je bilo 1,5 milijona prebivalcev Gaze kar tri leta pod zaporo Izraela in Egipta, jim ni preostalo drugega, kot to, da so se v popoldanskih urah odpravili v obmorske kavarne, kjer so kadili pipe. Kako natančen bo Hamas pri izvajanju novega zakona, še ni znano. Jasno pa je nekaj, gostinci pričakujejo do desetodstotno izgubo dobička. Sicer pa je res tudi to, da se vse Hamasove napovedi le niso uresničile. Tako moški še vedno delajo v ženskih frizerskih salonih, pravnicam pa si ni treba pokrivati las, preden vstopijo v sodno dvorano.

Hamas je bil uspešnejši pri prepovedi, da ženske ne smejo voziti motorjev, saj gre za kulturno nesprejemljivo dejanje. Učiteljem v šolah pa so zapovedali, da morajo mlada dekleta spodbujati k nošenju dolgih in ohlapnih oblačil ter naglavne rute.