Adolf B. je bil obsojen le zaradi incestnega razmerja s hčerko. Foto: EPA
Adolf B. je bil obsojen le zaradi incestnega razmerja s hčerko. Foto: EPA

Sodnik 69-letnega Adolfa B. je šokiral skupine za zaščito žensk in otrok, ko je odločil, da je bilo 30-letno incestno razmerje sporazumno, čeprav je oče hčerko prvič spolno nadlegoval, ko je bilo njej rosnih 12 let. Adolf B. je bil obtožen nasilja nad ženo in otroki, ki jih je prisilil v zaroto molka.

Obtožbe o posilstvu je sodnik zavrnil, češ da ni dovolj dokazov, Adolfa B. pa obsodil na dve leti in osem mesecev zapora zaradi incesta. Tožilstvo v Nürnbergu je za obtoženca zahtevalo 14-letno zaporno kazen zaradi vsega, kar je morala prestati njegova hči Renate.

"Všeč ji je bilo"
"Nemški Fritzl", kot so ga po Josefu Fritzlu, Avstrijcu, ki je imel svojo hči Elisabeth 24 let zaprto v kleti in z njo v tem času spočel šest otrok, je bil obtožen zaradi 497 posilstev, ki jih je zagrešil v 34 letih do svoje aretacije marca letos. Za posilstvo mladoletne osebe ga niso mogli obtožiti, ker se je to dogajalo pred več kot 20 leti.

"Všeč ji je bilo," je dejal o spolnem razmerju z danes 46-letno Renate, ki pa je povedala drugačno zgodbo; oče ji je grozil, da jo bo ubil, če bo komu povedala, kaj se dogaja med njima v družinski hiši v vasi Willmersbach blizu Nürnberga. Rodila mu je tri otroke, eden je umrl že kot dojenček, drugi pa pred kratkim.

Predstavnica centra za žrtve posilstva v Berlinu je nad odločitvijo sodnika ogorčena: "To je šokantna sodba za ženo in hčer Adolfa B., za ženske povsod in za pravico. Kaj je sodnik mislil? Da lahko 12-letnica sprejme takšno odločitev?"