Preiskavo afere tovornjaki je leta 2005 sprožil hrvaški predsednik Stipe Mesić. Foto: MMC RTV SLO
Preiskavo afere tovornjaki je leta 2005 sprožil hrvaški predsednik Stipe Mesić. Foto: MMC RTV SLO
Zoran Milanović
Zoran Milanović, predsednik stranke SDP, ki za izgubo evropskih sredstev krivi HDZ. Foto: EPA

"EU je na lastni koži občutil hrvaško koruptivnost," je dejal član Socialdemokratske stranke (SDP) Daniel Mondekar na novinarski konferenci, ki jo je naslovil: "HDZ-jeva korupcijska hobotnica pograbila evropski denar". Kot je še dejal Mondekar, je v zadnjih treh tednih Evropska komisija odpovedala številna naročila zaradi nepravilnosti v postopku natečaja, ki je povezan z javnim razpisom.

Med drugim so odpovedali natečaj za razvoj grozdenja hrvaških menedžerjev. Prav tako so odpovedali nakup 400 računalnikov, 200 kosov informacijske opreme, 60 medicinskih strojev in 30 avtomobilov, ki so bili namenjeni za posodobitev administracije, financiral pa bi jih Bruselj. Mondekar trdi, da so zaradi nepravilnosti odpovedali tudi nakup informacijske opreme za Agencijo za zaščito osebnih podatkov. "Če k temu dodamo še afero s hrvaškimi cestami, avtocestami in železnicami, je jasno, da se vlada ne more bojevati proti korupciji, saj vse poti vodijo v HDZ," je dejal Mondekar.

Za ponarejene podatke in nastavljene natečaje naj bi bila odgovorna Centralna agencija za financiranje evropskih projektov, ki deluje pod ministrstvom za gospodarstvo. "To je še en dokaz več, da gre za afero vladne korupcije ... žalostno je, da nas mora Evropa preverjati in raziskovati naše korupcije." Kot je še dejal Mondekar, bodo morali zdaj vso opremo plačati davkoplačevalci.

Okostnjaki padajo iz omare
Hrvaški sabor pa je polno zaposlen še z eno afero. Privolil je v zahtevo državnega tožilstva in izglasoval odvzem imunitete poslancu HDZ-ja Berislavu Rončeviću. S tem je odprl pot za prvi sodni postopek na Hrvaškem proti kateremu od predstavnikov oblasti, piše Reuters. Urad za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) je namreč vložil preiskavo proti Rončeviću, ki naj bi bil leta 2004 vpleten v "afero tovornjaki". Med njegovim ministrovanjem je obrambno ministrstvo razveljavilo javni razpis za nakup 76 vojaških vozil, na katerega je prispelo 23 ponudb, nato pa je brez javnega razpisa vozila tudi kupilo. Vojaški tovornjaki znamke iveco so bili dražji in manj kakovostni kot tisti, ki so bili ponujeni na javnem razpisu, je pokazala Uskokova preiskava. Njihova cena je bila za 1.93 milijona evrov (10 milijonov kun) višja od siceršnjega zmagovalca na javnem natečaju, piše Reuters. S tem pa naj bi Rončević državni račun oškodoval za približno 1,4 milijona evrov. Berislav Rončević, ki je bil notranji minister v drugi vladi nekdanjega premierja Iva Sanaderja, s položaja pa so ga odstavili po odmevnem umoru odvetniške pripravnice Ivane Hodak, vse obtožbe zanika.

Hrvaška je zdaj v upravičenem strahu, da se bodo njihova pristopna pogajanje z EU-jem spet zaustavila. Evropska komisija je Hrvaško že večkrat pozvala, naj se ostreje odzove na preiskave belih ovratnikov in prestrukturira sodni sistem, saj je le malo primerov doživelo sodni epilog.

Vprašanje o nakupu spornih tovornjakov je leta 2005 med predvolilno kampanjo sprožil predsednik Stipe Mesić.