HDZ želi obnoviti sodelovanje z Mostom, ki se je po prejšnjih volitvah končalo klavrno. Foto: Reuters
HDZ želi obnoviti sodelovanje z Mostom, ki se je po prejšnjih volitvah končalo klavrno. Foto: Reuters
Božo Petrov
Predsednik Mosta Božo Petrov pogojuje sodelovanje s HDZ-jem. Foto: EPA

Plenković je poudaril, da je Most sicer naravni partner za sestavo nove vlade, a je dodal, da se bodo pogovarjali tudi z drugimi parlamentarnimi strankami. Še danes se bo slišal s predsednikom Mosta Božem Petrovom, prav tako danes pa naj bi se na sedežu HDZ-ja v Zagrebu sešli tudi delegaciji obeh strank.

Novi predsednik HDZ-ja, ki je nasledil Tomislava Karamarka, od predsednice države Kolinde Grabar-Kitarović pričakuje, da bo čim prej po pridobitvi uradnih izidov nedeljskih volitev začela posvetovanja s parlamentarnimi strankami, da bi ugotovila, kdo ima podporo 76 poslancev v saboru.

Večina pogojev Mosta naj bi bilo sprejemljivih
Plenković je dejal, da so seznanjeni s pogoji, ki jih je Most, tretja stranka po številu poslancev v saboru - za HDZ-jem, ki je prepričljivo zmagal, in SDP-jem -, postavil za sodelovanje v prihodnji vladi.

Medtem ko je po njegovih besedah večina pogojev Mosta sprejemljiva, bodo za nekatere, kot sta ukinitev hrvaške ekološke-ribolovne cone v Jadranu in razglasitev hrvaškega gospodarskega pasu, zahtevali dodatna pojasnila. "Dobro vemo, kakšne so pristojnosti Evropske unije v skupni ribiški politiki ter kakšne posledice lahko ima razglasitev hrvaškega gospodarskega pasu v Jadranu za vprašanja razmejitve na morju," je opozoril Plenković, ki je še dodal, da bo poleg zunanjepolitične potrebna tudi mednarodna pravna analiza možnosti razglasitve gospodarskega pasu.

Most je zahteval tudi spremembe zakonov o plačah v lokalni samoupravi, financiranju političnih strank in hrvaški javni radioteleviziji, pa tudi ukinitev nekaterih davkov za podjetnike na lokalni ravni. Sodelovanje pogojujejo tudi z uveljavitvijo treh namesto enega preferenčnega glasu na volilnih seznamih, predlagajo pa še, da bi bile ugodnosti poslancev odvisne od njihovega angažmaja v saboru.

Predvidljiva koalicija
Če bosta vlado sestavila HDZ in Most, bo šlo za ponovitev scenarija z začetka letošnjega leta, ko je po volitvah novembra lani začela delovati aktualna hrvaška vlada premierja Tihomirja Oreškovića, ki je sicer padla po šestih mesecih obstoja. Poznavalci so že pred nedeljskimi volitvami pričakovali, da bosta tudi novo vlado oblikovala HDZ in Most, pri čemer naj bi jo vodil predsednik HDZ-ja, ne pa nestrankarski kandidat, kot je bil Orešković. "Plenkovićeva moč in ugled se krepita po zmagi na nedeljskih volitvah, tudi v HDZ-ju," je za STA ocenil profesor na zagrebški fakulteti za politične vede Tihomir Cipek.