Američani se bodo na volišča podali četrtega novembra. Foto: EPA
Američani se bodo na volišča podali četrtega novembra. Foto: EPA
Uroš Lipušček
Lipušček je bil dopisnik RTV Slovenija iz ZDA. Foto: RTV SLO

Zunanjepolitični komentator RTV Slovenija in nekdanji dopisnik iz Washingtona je v pogovoru za MMC komentiral dogajanje v ameriški predsedniški kampanji in možnosti obeh kandidatov, republikanskega in demokratskega, za zmago.

Marca ste za MMC dejali, da ZDA še niso pripravljene na Obamo in da bi po vašem mnenju John McCain lažje premagal Obamo kot Hillay Clinton. Še vedno mislite tako?
Težko je reči, saj se resno predsedniška kampnja začenja po "Labor Dayu" drugega septembra. Po koncu demokratske konvencije bo Obama na javnomnenjskih anketah zagotovo v prednosti, republikanci ocenjujejo, da za okoli 15 do 17 odstotkov, a nato bo sledila republikanska konvencija. Barack Obama ima resno težavo, ker ni uspel prepričati med 20 do 30 odstotkov privržencev Hillary Clinton. V tem primeru ima za zmago več možnosti McCain.

Menite, da je Barack Obama potegnil pravo potezo, ko je za podpredsedniškega kandidata izbral Joea Bidna, mu bo Biden pomagal nabrati kaj glasov?
Biden je bil zelo dobra izbira. Ameriška javnost še vedno ni prepričana v državniške sposobnosti Obame in njegovo poznavanje zunanje politike, zato bo z Bidnom uspel nadomestiti ta primanjkljaj. Ne smemo niti pozabiti, da dobršen del volilnega telesa moti dejstvo, da je Obama temne polti, Biden pa je belec in prihaja iz nižjih družbenih plasti, zato je bil res optimalna izbira.

Hillary Clinton je jasno in odločno podprla Obamo, kakšni pa so njeni resnični nameni? Je res opustila misel, da bi postala predsednica ZDA?
To bomo šele videli. Dejstvo je, da je vsaj z besedami stoodstotno podprla Obamo, zagotovo pa računa na visoko mesto v njegovi administraciji ali v ameriškem vrhovnem sodišču. Je pa zelo ambiciozna in ima veliko energije, tako da je veliko možnosti, da se bo leta 2012 spet potegovala za Belo hišo.

John McCain svojega podpredsedniškega kandidata še ni izbral oziroma razkril. Bi si upali ugibati, kdo bo to?
To je trenutno najbolje varovana skrivnost v ZDA. V javnosti kroži okoli 20 imen, ne bi si pa upal napovedati, kdo bo dejanski izbranec. Omenja se nekdanjega državnega sekretarja Colina Powella, ki je temnopolt, do ženske. Vsekakor pa bo McCain stokrat preveril vse različice in možnosti. Sicer pa ima tudi McCain težavo: medtem ko Obami manjka znanje in izkušenost v zunanji politiki, njemu manjka ekspertizem v notranji politiki. Zato bo verjetno izbral nekoga, ki je močan v gospodarstvu.

Anja Pavlič