Clintonova se je v soboto v Abu Dabiju srečala s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom. Foto: EPA
Clintonova se je v soboto v Abu Dabiju srečala s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom. Foto: EPA

Le nekaj ur po tem, ko je Clintonova zapustila Izrael, so se Palestinci že začeli tudi odkrito spraševati o njeni zmožnosti, da sproži mirovna pogajanja.

Zunanja ministrica ZDA je med tiskovno konferenco z izraelskim premierjem Benjaminom Netanyahujem izraelsko stališče do naselbin označila za "neprecedenčno".

Glavni palestinski pogajalec Saeb Erakat je njen komentar obsodil: "Kar ponujajo Izraelci, ni neprecedenčno. Neprecedenčna bi bila obširna zamrznitev grajenja naselbin. In ustavitev izraelskih politik v okupiranem Vzhodnem Jeruzalemu, kot so rušenje domov, deložacije in naglo širjenje naselbin."

Razširitev naselbin
Gre za večno razpravo o spornem izarelskem poseljevanju in gradnji naselbin na Zahodnem bregu. Erakat meni, da brez takojšnje zamrznitve gradnje naselbin ne bo palestinske države in nobene omembe vredbe dvostranske rešitve.

Clintonova je v soboto hvalila Izrael zaradi njegove "zadržanosti" pri politiki naselbin, a za Erakata to ni niti približno dovolj. "Če Amerika ne more prepričati Izraela, da vzpostavi zamrznitev naselbin, kakšno možnost imajo Palestinci, da dosežejo mirovni dogovor z Izraelom?"

Erakat je še dejal, da je izraelska pozicija do naselbin nič drugega kot neuspeh države, da bi vzpostavila obsežno zamrznitev gradnje naselbin, kot jo zahteva načrt iz leta 2003. V zadnjih šestih letih se je število naselbin povečalo za 17 odstotkov.