Preiskovalec Kevin Hyland s Scotland Yarda je dejal, da takšnega primera do zdaj še niso imeli. Foto: EPA
Preiskovalec Kevin Hyland s Scotland Yarda je dejal, da takšnega primera do zdaj še niso imeli. Foto: EPA

Policisti iz britanskega Scotland Yarda so posredovali po tem, ko jih je oktobra letos organizacija Freedom Charity obvestila, da je prejela klic ženske, ki je trdila, da jo zadržujejo proti njeni volji.

V sodelovanju z organizacijo so policisti nato izvedli reševalno akcijo in osvobodili 69 let staro Malezijko, 57 let staro Irko in tridesetletno Britanko.

Ženske niso v sorodstvenem razmerju. Prav tako za zdaj niso zaznali znakov morebitne spolne zlorabe. Kot je sporočila policija, so imele ujetnice zelo malo osebne svobode, saj je bilo njihovo življenje strogo nadzorovano. Vse tri so že prepeljali v varne hiše, kjer bodo deležne strokovne pomoči.

Policija aretirala moškega in žensko
Kot je znano, se je ena med njimi opogumila in poklicala Freedom Charity, potem ko je na televiziji videla dokumentarni film, ki je prikazoval prisilne poroke in delo organizacije na tem področju.

Policija je v hišni preiskavi aretirala moškega in žensko, stara 67 let.

"Enota za trgovanje z ljudmi je soočena s številnimi primere suženjstva ali prisilnega dela. Videli smo tudi primere ljudi, ki so živeli v ujetništvu deset let, a česa takšnega nismo videli še nikoli," je dejal preiskovalec z oddelka za trgovanje z ljudmi Kevin Hyland. Ta je še pojasnil, da so ženske osvobodili že 25. oktobra, kljub temu pa so za aretacijo osumljencev kaznivega dejanja potrebovali več časa, da so zbrali ustrezno dokazno gradivo.

Ustanoviteljica organizacije Freedom Charity Aneeta Prem je dejala, da organizacija preiskuje, kako so lahko ženske tako dolgo živele povsem skrite: "London je zelo živahna prestolnica in v veliko primerih sploh ne poznamo naših sosedov. Mi pa poskušamo pomagati ravno takšnim posameznikom, ki so zadržani proti svoji volji nekje v samem središču Londona."