Sanader je posebni skupini dal teden dni časa, da oblikuje svoje predloge. Foto: EPA
Sanader je posebni skupini dal teden dni časa, da oblikuje svoje predloge. Foto: EPA
Zemljevid, ki kaže, da je bil levi breg Mure hrvaški. Foto: index.hr
Ena izmed spornih točk meje med Hrvaško in Slovenije je tudi območje okoli Hotize. Foto: MMC RTV SLO
Ivo Sanader in Borut Pahor
Sanader meni, da je bilo pozitivno, da sta se s Pahorjem srečala in sporočila svoja stališča. Foto: Reuters
Hrvaška politika o mediaciji

Ivo Sanader je po uro in pol dolgem sestanku s političnim vrhom, ki so se ga udeležili predstavniki vseh političnih strank in predsednik Stipe Mesić ter predsednik sabora Luka Bebić, ponovil, da pozdravlja vključevanje Evropske komisije v reševanje odprtih vprašanj med Slovenijo in Hrvaško. Hkrati je poudaril, da dvostranska vprašanja niso del pogajanj z Unijo in da Hrvaška članstva ne bo kupovala s svojim ozemljem. "Vztrajamo, da se vprašanje meje ostro in jasno loči od hrvaških pogajanj z Evropsko unijo," je dejal Sanader in dodal, da Hrvaška ne more sprejeti dvojnih meril, potem ko je Slovenija z odprtim vprašanjem meje s Hrvaško vstopila v Evropsko unijo.

O mediaciji bo odločala posebna skupina
Sanader je povedal, da so oblikovali posebno skupino, ki bo do ponedeljka pripravila besedilo odgovora na predlog o urejanju vprašanja meje z mediacijo. Sanader je povedal, da evropski komisar za širitev Olli Rehn hrvaškega odgovora na pobudo Bruslja o mediaciji v sporu med Slovenijo in Hrvaško tako ne bo dobil ta teden.

Sanader ni želel jasno povedati, ali bo Hrvaška sprejela predlog Evropske komisije, da mejni spor s Slovenijo ureja tričlanska mediacijska skupina pod vodstvom Marttija Ahtisaarija, saj do tega še ni jasnih stališč. Povedal je, da se bodo o mandatu Ahtisaarijeve skupine še pogovarjali in da so tokrat razpravljali le o aktualnih odnosih s Slovenijo ob slovenski blokadi pogajanj.

Predlog že skoraj oblikovan
Stipe Mesić je novinarjem po srečanju povedal, da na vsebino odgovora Bruslju ni bilo veliko pripomb, da pa bodo strokovnjaki tiste, ki so bile, do prihodnjega ponedeljka strnili v skupen dokument. V posebni skupini so med drugimi tudi zunanji minister Gordan Jandroković, pravosodni minister Ivan Šimonović in akademik Davorin Rudolf.

Hrvaška objavila sporni zemljevid
Hrvaška pa pred odločitvijo o načinu reševanja mejnega spora stopnjuje medijsko vojno, saj so hrvaški mediji objavili zemljevid iz leta 1983, ki naj bi dokazoval, da je bil levi breg Mure del takratne Hrvaške. Zemljevid, na katerem se vidi, da je levi breg Mure del občine Mursko Središće, je izdala Geodetska uprava občine Lendave, redaktor zemljevida je bil Vili Kos, za izvedbo pa je bila odgovorna Marija Hočevar. Zemljevid je natisnilo ljubljansko podjetje Delo, poroča index.hr, ki se povzema poročanje Novega lista.

O reševanju mejnega vprašanja je hrvaški premier Ivo Sanader v intervjuju za nemški dnevnik Frankfurter Rundschau dejal, da mora Slovenija preklicati svojo blokado, in pri tem dodal, da hrvaška stran ne postavlja nikakršnih pogojev, kar se tiče posredovanja v mejnem sporu. Nemški dnevnik piše, da Hrvaška, sicer lokomotiva vstopanja v EU za celoten Balkan, zaradi "starega spora glede morske meje in nekaj kilometrov zemlje" miruje od božiča.

Sanader o srečanju s Pahorjem
Sanader se je dotaknil tudi srečanja s slovenskim premierjem Borutom Pahorjem, ki ni prinesel napredka: nekaj ur po sestanku je Slovenija blokirala še eno poglavje, piše hrvaški portal index.hr. "Dobro je, da sva govorila in primerjala stališča," je dejal Sanader in dodal, da Pahor dogovor iz leta 2007 med njim in takratnim slovenskim premierjem Janezom Janšo v tem trenutku ne pojmuje kot dobro rešitev. Pahor je Sanaderju zatrdil, da si osebno prizadeva, da bi Hrvaška vstopila v Nato 3. aprila, kot je predvideno, glede pobud za referendum pa ne more narediti ničesar.

"Blokada mora biti umaknjena, saj mejni spor nima nikakršne povezave z našim pogajanjem z EU-jem," je prepričan hrvaški premier, ki dodaja, da bi moralo biti vprašanje meje čim prej rešeno pred mednarodno arbitražo, za katero "Hrvaška ne postavlja nikakršnih pogojev". Ob tem poudarja, da Hrvaška ne bo in ne more popustiti, saj "besede, kot je popuščanje, niso primerne, kadar govorimo o ozemlju", in dodaja, da je to vprašanje mednarodnega prava.

Bo mediacija le prevladala?
Dopisnik RTV Slovenija iz Zagreba Drago Balažič pravi, da se je hrvaška stran do zdaj o mediaciji izrekala zelo dvoumno, saj je po eni strani pozdravljala vključitev EU-ja v iskanje rešitve vprašanja, po drugi strani pa je ponavljala, da je rešitev mejnega vprašanja mogoča samo na enem izmed mednarodnih sodišč, v glavnem pa omenja Meddržavno sodišče v Haagu. Balažič je povedal, da bo Hrvaška na koncu načelno le sprejela mediacijo, pri tem pa bodo zahtevali, naj Slovenija takoj omogoči nadaljevanje zdaj blokiranih poglavij, in vztrajali, da Ahtisaarijeva skupina ne bo tista, ki bo določala mejo, ampak le pomagala, da prideta državi s tem vprašanjem skupaj na sodišče.

K. T./B. T.

Hrvaška politika o mediaciji