Račana mediji poleg Franja Tudjmana in Iva Sanaderja opisujejo za najpomembnejšega hrvaškega politika zadnjih 20 let. Foto: EPA
Račana mediji poleg Franja Tudjmana in Iva Sanaderja opisujejo za najpomembnejšega hrvaškega politika zadnjih 20 let. Foto: EPA
Ivica Račan pri papežu Janezu Pavlu II. novembra 2003
Račan je bil znan po svobodomiselnih idejah, nekoč je piznal, da je v Amsterdamu kadil marihuano. Foto: EPA

Socialdemokratska stranka (SDP), ki jo je Račan vodil od leta 1990 pa skoraj do smrti, bo imela žalno slovesnost za svojim dolgoletnim voditeljem v sredo.

Na njej bo govoril predsednik države Stipe Mesić, med govorci pa bo tudi nekdanji slovenski predsednik in Račanov prijatelj Milan Kučan, so za MMC potrdili v uradu nekdanjega slovenskega predsednika. Hrvaški sabor se bo od Račana poslovil v četrtek.

Ker je 63-letni Račan, ki je v nedeljo zjutraj izgubil bitko z izredno agresivno obliko raka, želel, da ga pokopljejo v krogu družine in ožjih prijateljev, stranka SDP v imenu družine naproša medije in javnost, naj spoštujejo njegovo željo, morebitne darove pa raje kot za cvetje darujejo v dobrodelne namene.

O življenju in karieri Ivice Račana si lahko preberete tu.

Človek, ki je spremenil Hrvaško
Hrvaški mediji se Račana, ki je v nedeljo zjutraj v 64. letu starosti izgubil bitko z rakom, spominjajo kot politika, ki je zelo veliko prispeval k spremembi države iz nekdanje komunistične republike v demokratično državo. V času svoje politične kariere mu je uspelo uvesti tri ključne reforme. Že konec 90. let je takratno predhodnico SDP-ja Zvezo komunistov Hrvaške odvojil od jugoslovanske partije in se neposredno spopadel s srbskim voditeljem Slobodanom Miloševićem. Tako kot slovenska delegacija je tudi hrvaška zapustila zadnji kongres ZKJ-ja februarja 1990, kar je kazalo na dokončen prelom med takratnimi republikami.

Drugo reformo je Račanu, ki je bil znan tudi po svojih divjih letih, uspelo z reformo SPD-ja v moderno socialdemokratsko stranko, ki so jo zapustili vsi jugofili in radikalni levičarji, sama pa je za HDZ-jem postala najmočnejša politična sila v državi. Tretja reforma mu je uspela, ko je leta 2000 postal premier in izolirano Hrvaško popeljal na pot k evroatlantskim integracijam in večji demokraciji, še piše Jutarnji list.

A. L.