Pukanič je bil ubit v četrtek ob 18.20 pred zgradbo uredništva Nacionala. Foto: www.nacional.hr
Pukanič je bil ubit v četrtek ob 18.20 pred zgradbo uredništva Nacionala. Foto: www.nacional.hr

Če tega ne uredimo v kratkem času, lahko rečemo EU-ju le še pa, pa.

Luka Brailo

Ne moremo več govoriti, da je to kaplja čez rob, saj iz kozarca teče že na vse strani.

Luka Brailo

Ne moremo pa mimo dejstva, da je šlo v primeru Mira Petka za poskus umora. Ob čemer ni zanemarljivo, da ta primer še ni dobil epiloga.

Grega Repovž
Grega Repovž in Peter Jančič
Predstavnika slovenskih novinarskih združenj menita, da Slovenija ni ogrožena, opozarjata pa na primer Mira Petka. Foto: MMC RTV SLO

Za sogovornika smo povabili podpredsednika Hrvaškega društva novinarjev (HDN) Luko Braila, ki pravi, da mora država čim prej urediti razmere, sicer se lahko poslovi od Evropske unije. Opozarja tudi, da to ni edini primer napada na hrvaške novinarje letos, temveč da je bilo napadenih več kot deset novinarjev. Svoji mnenji pa sta predstavila tudi slovenski novinarski združenji.

"Mesić ima prav: Mi ali oni"
Brailo je za MMC povedal, da je že umor sam po sebi strašljiv, poleg tega pa ga skrbi tudi to, da je to že "kdo ve kateri umor v zadnjih šestih mesecih, kaj šele v zadnjih desetih letih". Po njegovih besedah to kaže, da Hrvati živijo v državi, ki ni varna, in da je povsem res, kar je rekel predsednik Stipe Mesić - "Mi ali oni". "Na eni strani je mafija, na drugi pa so državljani, ki nimajo zaščite," pojasnjuje podpredsednik HDN-ja, ki dodaja, da so dokaz za to med drugim tudi umori Hodakove, Luke Ritza, pretepenega Galinca, pa tudi poskus atentata na Pukanića aprila letos. "Če tega ne uredimo v kratkem času, lahko rečemo EU-ju le še pa, pa," nadaljuje Brailo.

V nadaljevanju je povedal, da zadnji umor, ki se je zgodil v Zagrebu, zagotovo vpliva tudi na novinarje. Pri tem navaja, da poleg brutalno pretepenega Duška Miljuša obstaja še najmanj deset primerov, ki so se zgodili letos.

Hrvaški novinarji opozarjali na ogroženost
"Zato smo letos pripravili tudi dva protestna shoda, v katerih smo povedali, da nam je vsega dovolj. Na žalost smo imeli prav. Ne moremo več govoriti, da je to kaplja čez rob, saj iz kozarca teče že na vse strani. Vprašanja so, kdo je naslednji, bo zmagala pravna država in tretjič, ali se bodo morali ljudje sami organizirati. To zadnje bi bil najhujši način izhoda iz krize," jezno opisuje razmere Brailo.

Ta dodaja, da se zaveda, da novinarji niso svete krave, a vseeno je treba po njegovih besedah državljanom in novinarjem omogočiti razmere za normalno delo, pri čemer jim ne bo treba misliti na to, kdo bo streljal na njih.

Pukanić je sam izbiral svojo pot
O Pukaniću je dejal, da je jasno, da je bil povezan s Hrvojem Petračem, domnevnim voditeljem dela hrvaškega podzemlja. "A to je bila njegova izbira, kar je tudi sam jasno pokazal s svojim delom v Nacionalu. Kljub vsej kontroverznosti nihče nima pravice za brutalne likvidacije. Nekateri menijo, da jim je dovoljeno prav vse, še hujše pa je, da se to dogaja v prestolnici države, ki si želi vstopiti v EU," končuje hrvaški sogovornik.

Repovž: Ostre čase napovedali že prejšnji dogodki
Predsednik Društva novinarjev Slovenije (DNS) Grega Repovž je za MMC dejal, da je društvo pretreseno zaradi dogodkov na Hrvaškem. "Ko stvari pridejo tako daleč, ni ogroženo novinarstvo samo, ampak temeljna naloga, ki jo za demokratično družbo predstavlja novinarstvo. V DNS-ju upamo, da se bo hrvaška oblast čim bolj resno odzvala na ta primer, ki pa ni bil prvi. Da se razmere skrajno zaostrujejo, je namreč kazalo več podobnih, a ne tako skrajnih primerov, med njimi brutalni napad na urednika Jutranjega lista in poskus umora danes pokojnega urednika Nacionala," meni Repovž, ki nadaljuje, da v Sloveniji razmere niso tako zaostrene. "Ne moremo pa mimo dejstva, da je šlo v primeru Mira Petka za poskus umora. Ob čemer ni zanemarljivo, da ta primer še ni dobil epiloga."

ZNP: V Sloveniji podoben primer Petek
Zgroženo je tudi Združenje novinarjev in publicistov (ZNP), ki ga vodi Peter Jančič. V izjavi za javnost so zapisali, da hrvaškim novinarjem izražajo podporo in solidarnost, saj gre za enega najhuših napadov na predstavnike hrvaških medijev. Hkrati tudi združenje opozarja na primer Petka. "Tudi Petek je pred napadom dolga leta pisal o gospodarskem kriminalu, v katerega so bili vpleteni nekateri vidnejši gospodarstveniki in politiki iz zasebnih in državnih podjetij," piše v izjavi združenja.

Miha Raičevič
miha.raicevic@rtvslo.si

Če tega ne uredimo v kratkem času, lahko rečemo EU-ju le še pa, pa.

Luka Brailo

Ne moremo več govoriti, da je to kaplja čez rob, saj iz kozarca teče že na vse strani.

Luka Brailo

Ne moremo pa mimo dejstva, da je šlo v primeru Mira Petka za poskus umora. Ob čemer ni zanemarljivo, da ta primer še ni dobil epiloga.

Grega Repovž