Prihodnji voditelj Severne Koreje bo Kim Džong Un (tretji z leve). Foto: EPA
Prihodnji voditelj Severne Koreje bo Kim Džong Un (tretji z leve). Foto: EPA

Čeprav je brez vojaških izkušenj, je bil Kim Džong Un prejšnji teden povišan v generala s štirimi zvezdicami in imenovan v vodilne državne organe, s čimer je bila odprta pot, da postane tretji v totalitarni dinastiji Kim, ki bo vodil eno najbolj izoliranih držav na svetu.

Novico o uradnem nasledniku je v pogovoru za ameriško televizijo APTN potrdil visoki predstavnik severnokorejske Delavske stranke Jang Hjong Sop. "Naše ljudstvo je ponosno, da so blagoslovljeni z velikimi voditelji iz generacije v generacijo," je dejal Jang.

"Naši ljudje so ponosni, da sta jih vodila veliki predsednik Kim Il Sung in veliki general Kim Džong Il. Zdaj imamo še čast, da nas bo vodil general Kim Džong Un," je dejal predstavnik vladajoče severnokorejske stranke.

O najmlajšemu Kimu je tako v tujini kot tudi v domovini znanega zelo malo. Star naj bi bil okoli 27 let in se je šolal v Švici. Njegovo ime in fotografija se pred prejšnjim tednom nista pojavila v državnih medijih.

Pričakujejo, da se bodo zdaj, ko je uradno potrjen za prihodnjega voditelja, njegove podobe začele pojavljati ob tistih ustanovitelja komunistične Severne Koreje Kim Il Sunga in njegovega sina Kim Džong Ila, ki krasijo stene domov, šol, bolnišnic in drugih javnih ustanov.