Indijska vojska je v Kašmirju prisotna zadnjih dvajset let. Foto: EPA
Indijska vojska je v Kašmirju prisotna zadnjih dvajset let. Foto: EPA

"Umaknili smo dve pehotni diviziji, ki sta na območju zagotavljali notranjo varnost. Skupaj gre za približno 30.000 vojakov," je v New Delhiju povedal indijski polkovnik Om Singh. Če so besede polkovnika Singha točne, bi to pomenilo enega največjih umikov indijske vojske iz Kašmirja po letu 1999. V sporni pokrajini je bilo v spopadih med Pakistanci in Indijci ubitih najmanj 47.000 ljudi.

A skrajneži v pakistanski pokrajini, ki jo nadztoruje Indija, ne verjamjo besedam polkovnika. "Prav nobenega razloga ni, da bi verjeli v umik vojske, saj ni razviden. Kdaj so sploh napovedali umik vojske? Kdo je videl, da bi vojska zapuščala Kašmir? Gre le za naznanilo," je dejal vodja separatistične skupine Mirvaz Umer.

Nemiri v Kašmiru so se umirili po letu 2004, ko sta Indija in Paksitan začela mirovna pogajanja. A pogajanja so začasno prekinili zaradi lanskoletnih terorističnih napadov v Mumbaju, v katerih je življenje izgubilo 174 oseb. Kašmir je kamen spotike med sosednjima državama več kot 50 let, v njem pa sta se Indija in Pakistan vojskovala že trikrat. Indija je svojo vojsko v Kašmir poslala pred dvajsetimi leti, njihova prisotnost v regiji pa je zelo nepriljubljena med tamkajšnjimi prebivalci.