Indija naj bi v naslednjih 15 letih postala država z največ prebilvalci na svetu. Foto: EPA
Indija naj bi v naslednjih 15 letih postala država z največ prebilvalci na svetu. Foto: EPA

Indija bo imela po ocenah urada leta 2025 1,396 milijarde ljudi in bo s tem prehitela Kitajsko, katere rast prebivalstva je zmernejša. Na Kitajskem je od leta 1980 v veljavi politika enega otroka, s katero skuša država omejiti število rojstev. Kitajke imajo v povprečju 1,5 otroka, Indijke pa 2,7 otroka, čeprav tudi v Indiji število rojstev upada zaradi vse višje izobrazbe in urbanizacije.

Krčenje delovne sile na Kitajskem?
Demografske spremembe bi lahko vplivale na gospodarstvo teh azijskih velesil, ki je zdaj med najhitreje rastočimi na svetu, še ugotavlja ameriški urad za popis prebivalstva. Kitajska je v zadnjih letih imela višjo gospodarsko rast od Indije, saj so se številni mladi v iskanju zaposlitve selili v velika mesta in s tem pripomogli k povečanemu kitajskemu izvozu. Vendar je pričakovati, da bomo na Kitajskem v prihodnjih letih priča krčenju delovne sile in večanju števila upokojencev.

V prihodnjih 15 letih bodo ZDA ostale tretja največja država po številu prebivalstva, sledili pa jim bodo Indonezija, Brazilija, Pakistan, Bangladeš in Nigerija, še ugotavlja urad.

Manj Rusov, Nemcev in Japoncev
Nasprotno je padec števila prebivalstva pričakovati na Japonskem, v Rusiji in Nemčiji. Te države namreč opažajo upad rojstev. Japonska, ki je zdaj deseta najštevilčnejša država na svetu, bo leta 2050 nazadovala na 20. mesto.