V napadu so bile ubite celotne družine. Foto: Reuters
V napadu so bile ubite celotne družine. Foto: Reuters
Eksplozija je bila tako silovita, da se je nakupovalno središče spremenilo v en sam goreč pekel. Foto: Reuters

Tovornjak, napolnjen z eksplozivom, je eksplodiral v bližini nakupovalnega središča v okrožju Karada, medtem ko so družine opravljale praznične nakupe ob koncu postnega meseca ramazan.

Reševalci so povedali, da so bile v eksploziji ubite celotne družine, trupla mnogih žrtev pa so tako ožgana, da jih je nemogoče prepoznati. Odgovornost za napad je prevzela skrajna sunitska skupina Islamska država, ki tako opozarja iraške oblasti, da kljub nedavnim vojaškim zmagam boj z njo še nikakor ni končan.

Iraški premier Haider Al Abadi je kraj napada, pretežno šiitsko območje, obiskal v nedeljo, a njegov konvoj ni naletel na topel sprejem. Njegov urad je pozneje napovedal tridnevno žalovanje in še sporočil, da Abadi razume jezen odziv prebivalcev.

Zvečer so ekipe reševalcev še vedno pospravljale uničenje in preiskovale ruševine ožganih stavb. Kot je za AFP povedal pripadnik civilne zaščite, bo potrebnih kar nekaj dni, da bodo našli vsa trupla. "Težka naloga je pred nami. Seznami žrtev, ki sem jih videl, vključujejo celotne družine - oče in njegovi sinovi, mama in njene hčerke ... Ta eksplozija je izbrisala cele družine."

Maščevanje za Faludžo?
Napad je bil najbolj smrtonosen letos, do njega pa je prišlo teden dni po tem, ko so iraške sile znova prevzele mesto Faludža iz rok IS-ja. Pod nadzorom IS-ja tako ostaja v Iraku samo še Mosul. Kot je v spletni izjavi zapisal IS, je napad v Karadi izvedel Iračan v okviru "varnostnih operacij".

V drugem napadu le nekaj minut pozneje je še ena bomba eksplodirala prav tako v pretežno šiitskem območju severno od prestolnice, pri tem pa je bilo ubitih pet ljudi.

ZDA so sporočile, da napad še krepi njihovo odločenost, da pomagajo iraškim silam v njihovem boju proti IS-ju. "Ostajamo združeni z iraškim ljudstvom in vlado v naših skupnih prizadevanjih, da uničimo IS," so sporočili iz Bele hiše. ZN-ov odposlanec v Iraku Jan Kubis pa je nasilje opisal kot "strahopetno in gnusno dejanje neprimerljivega obsega". Ob tem je dejal, da skrajneži IS-ja, ki so utrpeli poraze na bojišču, zdaj iščejo maščevanje za svoje izgube z napadi na ranljive civiliste.

Abadi je po napadu že ukazal okrepitev varnostnih ukrepov in namestitev sistema za nadzor vozil, ki vstopajo v Bagdad.