Od leta 2007 je bilo v napadih ubitih pet iranskih jedrskih znanstvenikov. Foto: Reuters
Od leta 2007 je bilo v napadih ubitih pet iranskih jedrskih znanstvenikov. Foto: Reuters

Ministrstvo je sporočilo, da je odkrilo "eno največjih terorističnih in prevratniških skupin sionističnega režima". "Identificirali smo nekatere njihove operativce v državi. Nekatere teroriste, to je kriminalce in plačance, ki sodelujejo z njimi, smo aretirali. Številne operativce smo prijeli, ko so se pripravljali na teroristične operacije."

Aretacije so sledile več mesecev trajajočim zapletenim operacijam, je sporočilo ministrstvo. Med operacijami v "obmejnih in osrednjih provincah" so zaplenili bombe, strojnice in vojaško komunikacijsko opremo.

Drugih podrobnosti ministrstvo zaradi "morebitnih poskusov sionističnega režima, da bi izpeljal operacije" še ne namerava objaviti.

Vpletena tako Mosad kot ameriški obveščevalci
Januarja je Iran obtožil Izrael in ZDA, da so v ozadju bombnega napada v Teheranu, v katerem je umrl jedrski znanstvenik, že peti od leta 2007. Izrael ni zanikal vpletenosti v smrt Mostafe Ahmadija Rošana, namestnika direktorja jedrskega objekta Natanz, ki je namenjen bogatenju urana.

Marca je ameriška televizijska postaja NBC navajala dva ameriška predstavnika, ki sta potrdila, da so atentate na iranske znanstvenike izvedli člani odpadniške skupine Ljudski mudžahidi Irana, ki jih je financirala in urila izraelska tajna služba Mosad. Zanikala sta ameriško vpletenost, a je prejšnji teden eden višjih predstavnikov ameriških obveščevalnih služb za New Yorker povedal, da so atentate izvedli s pomočjo ameriških obveščevalnih podatkov.