Deklice v Iranu se izjemoma lahko poročijo tudi če so mlajše od trinajst let, a za to potrebujejo dovoljenje sodišča. Foto: EPA
Deklice v Iranu se izjemoma lahko poročijo tudi če so mlajše od trinajst let, a za to potrebujejo dovoljenje sodišča. Foto: EPA
Po podatkih iranske spletne strani Tabnak naj bi se leta 2010 v Iranu poročilo 42.000 otrok, starih od 10 do 14 let. Foto: EPA

"Zakon legalizira pedofilijo," meni odvetnica iz humanitarne skupine Pravica za Iran Šadi Sadr. "Poroka s posvojenimi otroki ni iranska tradicija. Incest v iranski družbi obstaja, tako kot obstaja v drugih državah. A ta zakon dovoljuje pedofilijo, s čimer spravlja v nevarnost naše otroke, kaznivo dejanje pa popolnoma normalno."

Preberite tudi intervju z novinarjem in publicistom Ervinom Hladnikom Milharčičem, ki se je pred kratkim vrnil iz Irana:
"V Iranu je ideologijo zamenjalo vprašanje preživetja"

Čeprav je osnutek zakona že sprejel spodnji dom iranskega parlamenta madžilis, ga mora potrditi še dvanajstčlanski svet varuhov, ki ga sestavljajo pravniki. Ti preverjajo, ali so osnutki zakonov, ki jih sprejme ali predlaga madžilis, v skladu z ustavo in islamskimi zakoni.

Deklice v zakon pri 13, dečki pri 15 letih
Do zdaj je bila poroka med posvojiteljem in posvojencem v Iranu prepovedana. Deklice se sicer lahko poročijo že pri 13 letih, a z odobritvijo očeta. V izjemnih primerih se lahko poročijo tudi deklice, mlajše od 13 let, vendar z odobritvijo sodišča. Dečki se lahko poročijo, ko dopolnijo 15 let.

"S posvojencem se ne smeš poročiti in pika. Če se oče poroči s posvojeno hčerko, ki je mladoletna in ima z njo spolne odnose, je to posilstvo," vztraja Šadi Sadr.

Predlagatelji zakona pretentali zakonodajo
Po njenih besedah so predlagatelji zakona spolnost v omenjeni zakonski zvezi med posvojenko in posvojiteljem poskušali zamaskirati s hidžabom oziroma naglavno ruto. To mora posvojena hči nositi pred očetom, prav tako jo mora pred posvojenim sinom nositi mati. Šadi Sadr se boji, da bi bil lahko ravno to zadostni razlog, ki bi prepričal iranske juriste v svetu varuhov, da je osnutek zakona v skladu z načeli islama.

Po podatkih iranske spletne strani Tabnak naj bi se leta 2010 v Iranu poročilo 42.000 otrok, starih od 10 do 14 let. Istega leta pa se je v Teheranu poročilo kar 75 otrok, ki so bili stari manj kot deset let, piše britanski The Guardian.