Modernizirani sistem raket S-200 predstavlja ključni del nove obrambne strategije Irana. Foto: Reuters
Modernizirani sistem raket S-200 predstavlja ključni del nove obrambne strategije Irana. Foto: Reuters

Po besedah visokega iranskega vojaškega predstavnika ima doma zasnovan zračni obrambni sistem S-200 enake sposobnosti kot ruski sistem S-300.
"Razvili smo sistem z nadgraditvijo sistemov in ga uspešno preizkusili, pri čemer smo uporabili ves naš potencial in izkušnje iz islamskih revolucionarnih sil, vojske ter obrambnega ministrstva," je za Press TV povedal general Mohamad Hasan Mansourian.
General Ahmad Migani pa je za iransko poročevalsko agencijo ISNA dejal, da so iranski strokovnjaki raketni sistem S-200 nadgradili in modernizirali, tako da zdaj lahko doseže do več kot 100 kilometrov oddaljene tarče.
"Opozorilo sovražniku"
Na peti dan vojaških vaj je obrambnim enotam uspelo z balističnimi in topniškimi sistemi kratkega dometa sestreliti več 10 hlinjenih sovražnikovih dronov. Poleg tega so v umik prisilile tudi 30 sovražnikovih bojnih letal. Še en del zadnje faze vaj je bilo opravljanje hitrih sanacijskih operacij.
Iranske vojaške vaje so se začele v torek, njihov cilj pa je preizkušanje zračnih obrambnih sposobnosti države. Vaje potekajo blizu iranskih strateških lokacij, da bi ocenili delovanje novih sistemov zračne obrambe in izboljšali sposobnosti hitrega odziva pri morebitnih zračnih napadih.
Iranska vojska trdi, da vaje sosednjim državam pošiljajo sporočilo miru in prijateljstva, sovražnikom pa ostro opozorilo.