Hamenej je pozval k vsesplošnemu palestinskemu referendumu, ki bi vključeval tudi vse palestinske begunce. Foto: EPA
Hamenej je pozval k vsesplošnemu palestinskemu referendumu, ki bi vključeval tudi vse palestinske begunce. Foto: EPA

Palestinci se ne smejo omejiti na Zahodni breg, območje Gaze in vzhodni Jeruzalem, ker "vsa zemlja pripada Palestincem", je Hamenej dejal na konferenci o Palestini in dodal, da bi to pomenilo posredno priznanje Izraela.

Palestinski predsednik Mahmud Abas je na nedavnem zasedanju Generalne skupščine Združenih narodov Varnostni svet zaprosil, da prizna neodvisno Palestino z mejami izpred izraelske zasedbe leta 1967. Hamenej je dejal, da je prošnja Palestincev za polnopravno članstvo v Združenih narodih obsojena na neuspeh.

Izrael in ZDA nasprotujeta priznanju v ZN-u, češ da ni pravega nadomestka za neposredna pogajanja. Zaradi nadaljnje gradnje izraelskih naselbin na zasedenih ozemljih pa Abas zavrača pogajanja.

Izrael kot "maligni tumor"
Iran ne priznava Izraela, ki ga vidi kot svojega največjega sovražnika, Hamenej pa je judovsko državo označil za "maligni tumor", ki ga je treba odstraniti. Teheran podpira Hamas, ki vlada v Gazi, ne podpira pa prizadevanj Abasa, predsednika Fataha, za neodvisnost.

Na konferenci o palestinski intifadi v Teheranu sodeluje tudi vodja Hamasa Kaled Mešala, ki je Abasa pozval k sklicu narodnega vrha, na katerem bi "na novo ocenili palestinsko politiko" in sprejeli palestinsko strategijo, da "bi se znebili sionistične zasedbe".

"Zahtevamo osvoboditev Palestine, ne dela Palestine. Vsak načrt, ki deli Palestino, v celoti zavračamo. Palestina sega od reke Jordan do Sredozemskega morja, nič manj," je dejal ajatola. Presodil je, da bi ustanovitev dveh držav – ob Izraelu še Palestine – pomenilo "popuščanje zahtevam sionistov" in "kršenje pravic palestinskega ljudstva", da živi na svoji zemlji.

Odziv Izraela
"Ajatolove izjave o namerah, da se uniči država Izrael, krepijo odločenost vlade, da zagotovi varnost državljanov Izraela in zahtevo po priznanju Izraela kot judovske države," se je na besede Hameneja odzval izraelski premier Benjamin Netanjahu.