"Krokarja" naj bi nadzorovala zračni prostor nad iranskim delom Perzijskega zaliva, pri čemer so bile pod drobnogledom naftne ploščadi. Foto: EPA

V preteklih mesecih se Iran redno pritožuje nad vdori brezpilotnih letal oz. dronov, ki vohunijo v iranskem zračnem prostoru. Uradni Teheran za incidente krivi predvsem Američane, ki skupaj z Izraelom Iranu grozijo tudi z vojaškim posegom, če se ne ustavi in razkrije skrivnostni jedrski program.

Admiral Amir Rastegari je razkril, da so avgusta 2011 in novembra 2012 sestrelili in našli dva "drona" RQ11 raven. "Večino podatkov teh brezpilotnih letal smo dešifrirali v vojaškem raziskovalnem in obveščevalnem centru," je zatrdil Rastegari, ki pa se ni spuščal v podrobnosti, kakšni so ti podatki.

Ujeli najbolj razširjenega "trota"
"Krokar" je miniaturno brezpilotno letalo s premerom 1,36 metra in dosegom le 10 km. Zaradi cene velja za najbolj razširjen "drone", saj jih je AeroVironment izdelal že blizu 20 tisoč, ob ameriški vojski pa jih uporabljajo številne druge oborožene sile, ki so zaveznice ZDA.

Pred dobrim letom so Iranci že "ugrabili" in prizemljili napredno brezpilotno letalo RQ 170 sentinel, kar so Američani sprva zanikali, a po prikazu na iranski televiziji le morali priznati "poraz". Pred mesecem dni je iranska mornarica zajela manjše brezpilotno letalo ScanEagle, kar pa je ameriška mornarica zanikala. So pa Američani razkrili, da so Iranci novembra z letali sestrelili brezpilotno letalo, ki pa je letalo v mednarodnem zračnem prostoru.