Hasan Rohani, novi iranski predsednik , je dobro zapisan pri diplomatih, ki so se z njim srečevali pred desetletjem, ko je vodil iransko delegacijo za vprašanje jedrskega programa. Foto: EPA
Hasan Rohani, novi iranski predsednik , je dobro zapisan pri diplomatih, ki so se z njim srečevali pred desetletjem, ko je vodil iransko delegacijo za vprašanje jedrskega programa. Foto: EPA
Ajatola Hamnej
Koliko bo lahko novi predsednik sploh spremenil v Iranu, glede na to, da ima v državi prvo in zadnjo besedo ajatola Hamnej? Foto: EPA

Pred očmi moramo imeti, da je iranski vrhovni voditelj Ali Hamenej že od začetka diskvalificiral kandidate, ki niso bili v skladu z njegovimi ekstremističnimi nazori.

Odziv izraelskega premierja Netanjahuja
Podpornice novega iranskega predsednika Rohanija
Zmaga reformista in to že v 1. krogu je v Teheranu in ostalih mestih sprožilo veliko slavje na ulicah in domovih. Takole je fotograf EPE ujel dve Iranki v trenutku uradne potrditve Rohanijeve izvolitve. Foto: EPA
Slavje Rohanija in reformistov v Iranu

Po zmagi že v 1. krogu predsedniških volitev je 64-letnemu Rohaniju prvi čestital vrhovni voditelj ajatola Ali Hamenej, ki je ob tem "vse pozval, naj pomagajo njemu in njegovi vladi, saj je predsednik celotnega naroda". Ajatola Hamenej bo izid volitev potrdil 3. avgusta, nato pa bo novi predsednik v parlamentu prisegel.

Ključne odločitve v rokah ajatole
V Iranu sicer predsednik ni najpomembnejši državnik. Osrednjo vlogo ima vrhovni voditelj, položaj, ki ga ajatola Hamenej zaseda že vse od leta 1989, ko je umrl voditelj iranske islamske republike ajatola Ruhola Homeini. V skladu z ustavo vrhovni voditelj "opredeljuje glavne politike islamske republike in nadzoruje njihovo izvajanje". Prav tako lahko vrhovni voditelj izvede referendume in razglasi vojno ali mir.

O strateških vprašanjih v državi pa odloča vrhovni nacionalni varnostni svet, na čelu katerega formalno sedi predsednik, dejansko pa ga vodi sekretar. Trenutno to mesto zaseda Saed Džalili, eden od kandidatov, ki je izgubil volitve proti Rohaniju.

"Logistik" in pravi vodja države
Predsednik republike je medtem odgovoren za "izvajanje ustave in delo izvršne veje oblasti", z izjemo zadev, ki se neposredno dotikajo nacionalnega sveta. Pri svojih odločitvah mora upoštevati parlament, ki ga lahko z nezaupnico odstavi. Nekdanji iranski predsednik Mohamed Hatami, ki je bil predsednik med letoma 1997 in 2005, je ob koncu svojega drugega mandata dejal, da je predsednik zadolžen "le za logistiko". Nad pomanjkanjem moči se je pritoževal tudi odhajajoči predsednik Mahmud Ahmadinedžad.

Gladka izvolitev zmernega in reformističnega kandidata navdaja številne poznavalce, da se bo Teheran vrnil k diplomaciji, saj je bil ravno Rohani uspešni vodja iranske delegacije, ki se je v letih 2003 - 2005 pogajala s šesterico velesil.

Optimizem in upanje na nove pogovore
ZDA
so v odzivu izrazile zaskrbljenost zaradi pomanjkanja transparentnosti in cenzure med volitvami, a izrazile pripravljenost na "nadaljevanje neposrednega sodelovanja" s Teheranom glede jedrskega programa, da bi zanj našli diplomatsko rešitev, so sporočili iz Bele hiše.

Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun je pozval Iran k tvorni vlogi v regionalnih in mednarodnih zadevah ter poudaril, da bo še naprej sodeloval z iranskimi oblastmi in novim predsednikom glede pomembnih vprašanj za mednarodno skupnost in dobro iranskega ljudstva. V sporočilu za javnost je čestital Rohaniju ob zmagi in pozdravil visoko volilno udeležbo.

Visoka zunanjepolitična predstavnica Evropske unije Catherine Ashton, glavna pogajalka šestih velikih sil, ki se pogajajo z Iranom o njegovem spornem jedrskem programu, je poudarila zavezanost delu z Rohanijem, da bi našli "hitro diplomatsko rešitev" za iranski jedrski program.

"Ustaviti jedrski program, tudi z vsemi sredstvi"
Izrael je v odzivu opozoril, da je ajatola Hamenej tisti, ki določa jedrsko politiko Irana, in ne predsednik države. "Po volitvah bomo Iran še naprej sodili po njegovih dejanjih, tako na jedrskem področju kot pri terorizmu," so sporočili z izraelskega zunanjega ministrstva.

Še neposrednejši je bil izraelski premier Benjamin Netanjahu: "Mednarodna skupnost se ne sme prepustiti dobronamernemu razmišljanju in skušnjavi popuščanja Iranu, da bo tako ustavil jedrski oborožitveni program." Vodja izraelske vlade je še pozval svetovne sile, da morajo zdaj še okrepiti pritisk nad Iranom. "Sodili mu bomo po dejanjih. Če bo še vztrajal pri razvoju jedrskega programa, mora biti odgovor jasen: Ustaviti ga z vsemi sredstvi!"

Kremelj računa na tesnejše stike
Ruski predsednik Vladimir Putin je izrazil zaupanje, da bo Rohanijevo delo na mestu predsednika spodbujalo "razcvet" Irana in še dodatno okrepilo rusko-iranske odnose, so sporočili iz Kremlja. "Ruski predsednik je potrdil tudi pripravljenost na nadaljnji razvoj za obe strani koristnega sodelovanja na različnih področjih, v interesu regionalne varnosti in mednarodne stabilnosti," so zapisali v Kremlju.

V Zalivu polno dobrih želja in čestitk
Rohanijevo izvolitev so pozdravili v več zalivskih državah, ki večinoma s strahom in nelagodjem živijo z Iranom, saj ga imajo za nasprotno regionalno silo. "Veselimo se sodelovanja za dobro v tej regiji," je v telegramu Rohaniju zapisal predsednik Združenih arabskih emiratov, šejk Kalifa bin Zajed Al Nahjan. Rohaniju so čestitali tudi voditelji Bahrajna, Kuvajta in Katarja.

"Seme upanja" za Hezbolah
Tudi libanonsko šiitsko gibanje Hezbolah, ki je tesni zaveznik Teherana, je pozdravilo izvolitev novega iranskega predsednika. "Arabci in muslimani, ki so islamsko republiko vedno videli kot podpornika zatiranih, in vsak borec, ki se upira za Boga, vas ima danes za seme upanja," je sporočila skupina, ki jo Iran izdatno financira in oborožuje, tako da je močan politično-vojaški dejavnik tako v Libanonu kot zdaj tudi v sirski državljanski vojni.

Glavna sirska opozicijska nacionalna koalicija pa je Rohanija pozvala k reviziji podpore Irana sirskemu predsedniku Bašarju Al Asadu.

Pred očmi moramo imeti, da je iranski vrhovni voditelj Ali Hamenej že od začetka diskvalificiral kandidate, ki niso bili v skladu z njegovimi ekstremističnimi nazori.

Odziv izraelskega premierja Netanjahuja
Slavje Rohanija in reformistov v Iranu