Iraške varnostne sile so se v Mosulu izkazale za nemočne proti upornikom. Foto: Reuters
Iraške varnostne sile so se v Mosulu izkazale za nemočne proti upornikom. Foto: Reuters
Mosul
Mosul zapuščajo prebivalci. Foto: Reuters
Mosul
Uporniki so prebivalcem povedali, da so prišli osvobodit mesto. Foto: Reuters
Kurdski vojaki
Bagdad bo združil moči s kurdskimi silami. Foto: Reuters

Iz rodnega kraja nekdanjega iraškega diktatorja Sadama Huseina in prestolnice pokrajine Saladin so poročali o srditih spopadih v bližini vladnih poslopij med uporniki in pripadniki varnostnih sil. Priče so povedale, da so uporniki mesto napadli s štirih strani. Spopadi naj bi izbruhnili tudi v Samari, ki je od prestolnice Bagdad oddaljena 110 kilometrov.

Zaradi razmer v Iraku so se na zahtevo Turčije na kriznem sestanku srečali veleposlaniki članic zveze Nato, ki sicer ni prejela nobene prošnje iraških oblasti za pomoč pri boju proti skrajnežem.

Medtem se iz Mosula, ki so ga pripadniki z Al Kaido povezane skrajne sunitske skupine Islamska država Iraka in Levanta (ISIS) zavzeli v torek, vali reka beguncev, mesto naj bi zapustilo že več kot pol milijona ljudi. Ob osvojitvi so uporniki osvobodili 200 zapornikov, v mestu pa zdaj plapolajo džihadistične zastave.

Razmere v mestu z dvema milijonoma prebivalcev so kaotične in prebivalci so prepuščeni sami sebi. Številni pripadniki varnostnih sil so odvrgli orožje in pobegnili iz mesta. Po zavzetju Mosula so uporniki hitro krenili naprej proti jugu in še isti dan zavzeli mesto Baidži, ki je pomembno zaradi rafinerije in elektrarne.

Iraški premier Nuri Al Maliki je napovedal odločen boj proti upornikom in kaznovanje za dezerterje iz vojske. Po njegovih besedah gre v Mosulu in pokrajini Ninive za zaroto. Šiitski premier je od parlamenta zahteval, da razglasi izredne razmere, kar bi omogočilo širša pooblastila za aretacijo upornikov in vzpostavitev policijske ure. Pozval je tudi k široki mobilizaciji civilistov, ki bi pomagali v boju proti upornikom. V neposrednem televizijskem nagovoru rojakom je dejal, da so teroristi prišli v Irak, da bi uresničili, kar delajo v sosednji Siriji.

Iz Iraka v Sirijo in nazaj
ISIS je nastal v Iraku iz krajevne veje Al Kaide po ameriškem napadu leta 2003, ko se je boril proti Američanom in šiitom, ki jih uvršča v isto skupino nevernikov. Moč pa je pridobil v zadnjih letih med državljansko vojno v Siriji, kjer se njegovi pripadniki borijo proti vladnim silam in tudi drugim sunitskim uporniškim skupinam.

Voditelj skupine Abu Bakr Al Bagdadi se je pred časom razšel z Al Kaido in njenim voditeljem Ajmanom Al Zavahirijem, zaradi česar so v Siriji izbruhnili spopadi z drugimi skrajnimi skupinami, ki so prisegle zvestobo mednarodni teroristični mreži. Zaradi vojne v Siriji so se uporniki okrepili tudi v Iraku, kjer so na začetku letošnjega leta zavzeli mesti Ramadi in Faludža. Njihova skupina naj bi štela od tri do pet tisoč borcev.

V Iraku so izkoristili nezadovoljstvo pod Huseinom vladajoče manjšinske sunitske skupnosti, ki se v osmih letih vladanja Malikijeve šiitskih oblasti počuti odrinjena na rob družbenega in političnega dogajanja.

Bagdad bo sodeloval s kurdskimi silami
Iraški zunanji minister Hošjar Zebari je voditelje v državi pozval k enotnosti ob "resni in smrtonosni" grožnji ter k takojšnjemu ukrepanju. Napovedal je, da bo Bagdad združil moči s silami iz kurdske avtonomne regije, da bi skrajneže pregnal iz Mosula.

V Mosulu so skrajneži ugrabili 49 uslužbencev turškega konzulata, tudi diplomate in med njimi turškega konzula, ki jih zadržujejo "na varnem". Skrajneži zadržujejo še 31 Turkov, šlo bi naj za voznike tovornjakov, ki so jih zajeli v torek. Turški premier Tayyip Erdogan je po ugrabitvi sklical sestanek z vodji obveščevalne službe.

Turški zunanji minister Ahmet Davutoglu je opozoril, da bo Turčija ostro odgovorila, če bo kateri od njihovih državljanov ali diplomatov poškodovan.

Na dogajanje v Iraku so se odzvale tudi ZDA, ki so sporočile, da je ISIS (Islamska država Iraka in Levanta) grožnja za celotno območje. Tiskovna predstavnica ameriškega zunanjega ministrstva Jen Psaki je dejala, da so razmere v Mosulu izjemno resne ter da ZDA podpirajo močan in usklajen odgovor na agresijo.

Tudi tiskovni predstavnik generalnega sekretarja Združenih narodov Ban Ki Muna je sporočil, da je generalni sekretar resno zaskrbljen nad razmerami, iraško vlado in kurdsko regionalno vlado pa je pozval, naj sodelujejo pri vzpostavitvi varnosti na območju.

Ofenziva sunitskih upornikov v Iraku
Ofenziva sunitskih upornikov v Iraku