Vlada Briana Cowena nima lahkega dela pri sprejemanju ukrepov proti krizi. Foto: EPA
Vlada Briana Cowena nima lahkega dela pri sprejemanju ukrepov proti krizi. Foto: EPA

Veliko Ircev namreč nasprotuje načrtom vlade, da za delavce v javnem sektorju poviša prispevne stopnje za pokojninski sklad. Sindikati, ki so protest organizirali, trdijo, da delavci niso ustvarili krize, morajo pa zdaj zanjo plačevati. Vlada je sicer v izjavi za javnost priznala, da so sprejeti ukrepi težki in v nekaterih primerih tudi boleči, pri tem pa dodaja, da je pokojninski davek upravičen.

Sindikati, ki so protest pripravili, pravijo, da je to del kampanje za boljši in pravičnejši način spopadanja z gospodarsko krizo. "Naša prioriteta je zagotoviti, da bo pri tem upoštevan človek in njegovi interesi, ne pa interesi velikih podjetij in bogatih," je dejala generalna sekretarka sindikata ICTU Sally-Anne Kinahan.

"Delam že vse življenje. Nikoli nisem prekršil zakona in nikoli nisem stavkal. Namesto tega sem hodil v službo in opravljal svoje delo. Imam kredite in šoloobvezne otroke, zdaj pa mi govorijo, da moram sprejeti zmanjšanje za zmanjšanjem," je po poročanju britanskega BBC-ja dejal eden od udeležencev protesta.

Največ brezposelnih do zdaj
Irska, ki je nekoč veljala za eno najhitreje rastočih gospodarstev v Evropi, je padla v recesijo hitreje kot mnoge druge članice EU-ja. Uradno se je recesija na irskem začela septembra lani, v mesecih, ki so sledili pa je močno narasla brezposelnost. Januarja letos je denarno pomoč za brezposelne dobilo kar 326.000 Ircev, kar je največ po letu 1967, ko so začeli te podatke tudi zapisovati.