V kulturnem centru Amara je bilo najmanj 300 članov Zveze socialistične mladine (SGDF), ki so pomagali pri obnovi Kobaneja. Foto: EPA
V kulturnem centru Amara je bilo najmanj 300 članov Zveze socialistične mladine (SGDF), ki so pomagali pri obnovi Kobaneja. Foto: EPA
Ranjenih je bilo najmanj sto ljudi. Foto: Reuters
Minuta molka za žrtve na shodu v Istanbulu. Foto: Reuters

Turški premier Ahmet Davutoglu je napad obsodil kot terorističen napad, katerega cilj so bili mir, demokracija in javni red v Turčiji. "Tarča napada smo mi vsi," je dejal in politične stranke ter prebivalce pozval, naj pokažejo enotnost. Dodal je, da bodo nadaljevali z vojaškimi okrepitvami na meji s Sirijo, ki so jo začeli pred tedni.

Pred tem je napad obsodil turški predsednik Recep Tayyip Erdogan, ki se sicer mudi na Cipru. "V imenu prebivalcev Turčije preklinjam in obsojam storilce tega nasilja," je dejal. Napad je obsodilo tudi turško notranje ministrstvo in obljubilo kaznovanje odgovornih. Ob tem je pozvalo k zdravi pameti "v soočenju s tem terorističnim dejanjem, ki je uperjeno proti enotnosti države".
Tarča napada je bil vrt kulturnega centra sredi srečanja mladih levičarjev iz Zveze socialistične mladine (SGDF) in prokurdskih aktivistov, ki so želeli sodelovati pri obnovi Kobaneja. Po navedbah aktivistov je bilo na srečanju okoli 300 mladih, večinoma študentov iz vse države. Med žrtvami - ubitih je bilo najmanj 30, ranjenih pa 104 ljudi - so tako večinoma študenti. Eksplozija je bila po navedbah prič tako silovita, da je razneslo okna na poslopju in sprožilo požar.

Po navedbah predstavnika lokalnih oblasti naj bi eksplozijo sprožila okoli 20 let stara samomorilska napadalka, ki se je pomešala med mlade aktiviste, prvi dokazi pa nakazujejo, da je šlo za delo Islamske države (IS). Da je napad najverjetneje izvedla IS, je potrdil tudi neimenovani predstavnik vlade v Ankari. Kot je dejal, imajo turške oblasti "močan razlog", da verjamejo, da je teroristični napad delo IS.

Kot je dodal, njihove sume dodatno potrjuje dejstvo, da so o eksploziji danes skoraj istočasno kot v Surucu poročali tudi iz sirskega mesta Kobane na drugi strani sirsko-turške meje.

Boj za Kobane
V Kobaneju je namreč kmalu po tisti v Surucu danes odjeknila eksplozija avtomobila bombe. Eksplodiralo je blizu nadzorne točke kurdskih sil, ki leži blizu šole na jugu mesta, ubita pa sta bila dva kurdska vojaka.

V Surucu sicer stoji eno izmed največjih sirskih begunskih taborišč v Turčiji. Odprli so ga januarja, streho nad glavo pa nudi 35.000 Sircem, ki so se čez mejo zatekli, ko so borci IS-a lani prevzeli nadzor nad Kobanejem.

Kurdske sile so januarja ob podpori drugih sirskih upornikov in letalskih napadov ZDA po štirih mesecih ostrih spopadov iz Kobaneja pregnale borce IS. A džihadisti so prejšnji mesec iznenada sprožili novo invazijo na mesto in s trojnim samomorilskim napadom vanj znova vstopili. Številne ranjene so takrat prepeljali v bolnišnice v Suruc.

Če bo potrjeno, da je napad izvedel IS, bo to njen prvi napad na ozemlju Turčije, regionalne vojaške sile in članice Nata.
V Istanbulu se je v znak protesta proti napadi zbralo več tisoč protestnikov, ki jih je policija razgnala s solzivcem.