Tunizijci so se v velikem številu udeležili volitev. Foto: EPA
Tunizijci so se v velikem številu udeležili volitev. Foto: EPA
Islamisti slavijo zmago

Čeprav se še čaka na uradne izide nedeljskih volitev, je En Nahda sporočila, da je zmagala glede na izide svojega neuradnega štetja.

Da bi pomirila vse tiste, ki jih skrbi, da bodo islamisti predstavljali grožnjo liberalnim in zmernim vrednotam, je napovedala, da bo k sestavljanju širše vladne koalicije povabila dve sekularistični stranki.

Tunizija je bila prva država, kjer se je začela arabska pomlad in se od tam razširila še v druge arabske države. Zdaj je tudi prva izmed držav arabske pomladi, kjer so izpeljali svobodne in demokratične volitve, ki so sledile deset mesecev po strmoglavljenju predsednika Ben Alija po 23 letih njegove diktature. Nedeljskih volitev se je udeležilo kar 90 odstotkov volivcev.

V enem letu do nove ustave
Tunizijci so volili predstavnike v skupščino, katere naloga bo, da v enem letu pripravi osnutek nove ustave, imenovala pa bo tudi začasnega predsednika in vlado, ki bosta državo vodili do leta 2013, ko so načrtovane nove volitve. Volilni sistem je oblikovan tako, da je eni stranki skoraj nemogoče osvojiti večino v parlamentu.

Ponudbo islamistov za sestavo vlade so takoj zavrnili sekularisti iz Progresivnih demokratov, ki so bili pred volitvami kritični do En Nahde in so jo obtožili, da bo omejila svoboščine v državi. En Nahda zatrjuje, da si želi ustvariti večstrankarsko sekularno demokracijo. Druga sekularistična stranka Kongres za republiko je izrazila pripravljenost na sodelovanje z En Nahdo.

Islamisti slavijo zmago