Italijanska policija je dosegla velik uspeh. Foto: EPA
Italijanska policija je dosegla velik uspeh. Foto: EPA

Med zaseženim premoženjem je 43 podjetij za pridobivanje energije iz vetra in sonca, 98 posesti oziroma nepremičnin in 66 bančnih računov.

Prvi mož italijanske protimafijske agencije Arturo de Felice je pojasnil, da je pranje denarja v energetskem sektorju zlahka izvedljivo. Poslovanje v sivem območju je tako Nicastriju omogočilo skozi leta vzpostaviti močan posel, je dodal.

Ker je italijanska država nekoč zagotavljala bogate subvencije za sektor obnovljive energije, se je na to področje uspešno vključila tudi mafija. Na jugu, kjer je mafija najmočnejša, je tudi največ primernih lokacij za to dejavnost.

Nicastrijevo premoženje so oblasti zamrznile že leta 2010 in tokratni zaseg je največji, ko gre za mafijsko premoženje.

57-letni Nicastri, ki si je zaradi ugleda v dejavnosti obnovljive energije prislužil vzdevek "gospodar vetra", je trenutno pogojno na prostosti, a med preiskavo ne sme zapustiti svojega mesta Alcamo na zahodu Sicilije.

Glede na sporočila, ki jih je policija našla ob aretaciji dveh mafijskih šefov, ima številne kontakte z visokimi mafijskimi osebnostmi.

V protimafijski agenciji ga povezujejo tudi z Matteom Messino Denarom, ubežnikom, ki velja za botra sicilijanske mafije. Zaseg premoženja naj bi pomembno posegel tudi v ekonomsko moč tega mafijca, ki je na begu od leta 1993.

"Da bi premagali mafijo, je boj proti pranju denarja najpomembnejši," je dejal podpredsednik poslovne zbornice Confindustria Ivan Lo Bello.

Po ocenah urada ZN-a za boj proti mamilom in kriminalu tri glavne italijanske mafijske združbe - Cosa Nostra, Ndrangeta in Camorra - vsako leto obrnejo 116 milijard evrov.