Italijanske oblasti so se odločile mafiji ostro stopiti na prste. Foto: EPA
Italijanske oblasti so se odločile mafiji ostro stopiti na prste. Foto: EPA
Po umoru šestih Afričanov je med priseljenci zavrelo. Foto: EPA

Notranji minister Roberto Maroni je dejal, da želi Camorra, kot je ime mafije na jugu Italije, zatreti vsak poskus njene onemogočitve. Italijanska vlada je sicer oznanila, da bo v pokrajino Kampanjo poslala 500 vojakov, ki bodo policistom pomagali v boju proti lokalnim kriminalnim združbam.

Vladna poteza je sledila umorom šestih Afričanov in enega Italijana blizu Neaplja, za katere naj bi bila odgovorna Camorra. Afričane so v Castelvolturnu blizu Neaplja napadli oboroženi moški in jih ustrelili, že predtem pa je oboroženec v istem mestu nekega moškega 60-krat ustrelil v glavo in prsni koš. Umori so med priseljeneci povzročili val protestov, policija pa je potem v zvezi s streljanjem prijela enega osumljenca.

Na jug Italije 500 vojakov
Maroni je v sredinem nastopu v parlamentu umore označil kot "teroristično dejanje," in zatrdil, da bo vlada ostro odgovorila in spet prevzela nadzor nad pokrajino. Kot je dejal, so zaradi tega sprejeli odločitev, da za tri mesece pošljejo v Kampanjo 500 vojakov. Pridružili se bodo dodatnim 450 policistom in paravojaškim karabinjerjem, ki so jih tja že poslali v preteklosti, da bi pomagali zajeziti kriminal.

To je drugič po letu 1990, da je vlada na jug Italije poslala vojsko, ki naj bi pomagala v boju proti kriminalu. Leta 1992 je na Sicilijo odšlo okoli 150.000 vojakov, potem ko so umorili dva vodilna protimafijska sodnika.

K. T.