V Firencah so protestniki oblikovali slogan Basta (Dovolj). Foto: EPA
V Firencah so protestniki oblikovali slogan Basta (Dovolj). Foto: EPA
Italija
Berlusconi je nazadnje na premierski stolček sedel leta 2008, od takrat pa doživel že štiri splošne stavke in številne proteste Italijanov, nezadovolnih z nenehnimi škandali, v katere je vpleten medijski mogotec. Foto: Reuters

"Več dela, manj davkov!" zahtevajo v največjem italijanskem sindikalnem združenju CGIL, ki splošno stavko organizira že četrtič od začetka mandata aktualne vlade premierja Silvia Berlusconija in le slabo leto dni po zadnji splošni stavki.

Sindikati zahtevajo znižanje davčnih obremenitev zaposlenih in več investicij, da bi oživili opešano gospodarstvo in znižali brezposelnost, zvišanje najnižjih pokojnin ter nadomestil za brezposelne.

Država bi se morala zanimati za posledice sprememb v Fiatu
Država bi se morala zanimati za načrte največje gospodarske skupine v državi, Fiata, še bolj pa bi jo morale zanimati posledice sprememb v Fiatu, je na sindikalnem shodu v Neaplju dejala predsednica CGIL-a Susanne Camusso, ki je imela pri tem v mislih zaostrovanje delovnih pogojev v Fiatovih obratih po Italiji.

Piloti, stevardese in letališko osebje so stavkali med 10. in 14. uro, zaradi česar so prestavili nekatere lete. Medcelinski leti so kljub stavki potekali po urniku. Popoldne stavko nadaljujejo železničarji, po državi pa sta ohromljena tudi primestni in mestni javni promet. Stavki naj bi se pridružili tudi zaposleni v šolah in javni upravi ter bankah. V kovinskopredelovalni industriji je napovedana osemurna stavka.

"Mladi bodo kmalu brez dela"
"Borimo se za pravico do dela. Mladi ljudje imajo začasne pogodbe in kmalu morda sploh ne bodo imeli dela," je povedala ena izmed udeleženk demonstracij v Rimu, kjer so vozili le redki avtobusi, promet v središču večnega mesta pa so ovirali protestniki.

V Trstu se je protestnega sprevoda po mestu pa se je udeležilo več kot pet tisoč ljudi. "Roke so prekrižali zaposleni v avtobusnih prevozih, uslužbenci cestnega podjetja ANAS, bank in pošt. Zaradi stavke so na letališču v Ronkah odpovedali štiri notranje lete družbe Alitalia," je za Radio Slovenija poročala Mirjam Muženič.

Lani v Italiji ob milijon delovnih mest
Gospodarska rast v Italiji zaradi odsotnosti primerne vladne politike stopica na mestu, opozarjajo v vsedržavni sindikalni zvezi. Samo lani so izgubili milijon sto tisoč delovnih mest, proračunska blagajna je bila manjša za 40 milijard evrov, zaradi davčnega pritiska je vsak delavec v zadnjih desetih letih izgubil 270 evrov mesečno, je stanje v Italiji povzela Muženičeva.