Pri organizaciji SOS Humanity so poudarili, da je vlada v Rimu obvezana upoštevati mednarodno pravo. Foto: EPA
Pri organizaciji SOS Humanity so poudarili, da je vlada v Rimu obvezana upoštevati mednarodno pravo. Foto: EPA

"Jasno je, da je med mednarodnimi obveznostmi, ki jih je prevzela naša država, tudi obveznost zagotavljanja pomoči vsem brodolomcem brez razlikovanja na podlagi zdravstvenega stanja, kot to določa medresorski odlok," piše v sodbi sodišča v Catanii.

"Omenjeni odlok je nezakonit zato, ker dovoljuje pomoč le ljudem, katerih zdravje je negotovo, s čimer krši mednarodne obveznosti," je še navedlo sodišče.

Mirka Schaefer, prava zastopnica nevladne organizacije SOS Humanity, je sodbo pozdravila in dejala, da "italijanska vlada mora upoštevati mednarodno pravo".

Ladje nevladnih organizacij sicer rešijo le okoli deset odstotkov prebežnikov, ki jih nato pripeljejo na varno v Italijo, večino pa rešijo plovila italijanske obalne straže ali mornarice.

V skladu z novim odlokom se morajo ladje nevladnih organizacij po vsaki reševalni operaciji tudi takoj odpraviti v dodeljeno pristanišče, kar po mnenju organizacij omejuje število ljudi, ki jim lahko pomagajo. Njihova plovila namreč pogosto večkrat rešijo več različnih skupin ljudi, ki se znajdejo v težavah na morju, preden se vrnejo na obalo.