Medijska poročila, kaj točno se dogaja v zadnjih dneh v Alepu, so si nasprotujoča. Foto: Reuters
Medijska poročila, kaj točno se dogaja v zadnjih dneh v Alepu, so si nasprotujoča. Foto: Reuters
Alep
Po podatkih ZN-a naj bi bilo v vzhodnem Alepu ujetih še 40.000 ljudi. Foto: Reuters
Evakuacija se iz Alepa vendarle nadaljuje. Foto: Reuters
Evakuacija Iz Alepa se nadaljuje

Resolucija, predlog katere je vložila Francija, omogoča ZN-u, da "ustrezno, nevtralno in neposredno nadzira evakuacije iz vzhodnega Alepa in drugih delov mesta". Od generalnega sekretarja ZN-a Ban Ki Moona zahteva sprejem nujnih korakov, ki bodo omogočili opazovalcem, da bodo lahko nadzorovali "dobrobit civilistov" in da se bodo o namestitvi lahko dogovorili z vpletenimi stranmi.

Francoski veleposlanik pri ZN-u Francois Delattre je dejal, da bo mednarodna prisotnost preprečila, da bi Alep postal nova Srebrenica, kjer so sile bosanskih Srbov leta 1995 pobile več tisoč Bošnjakov. "To je začetek. Zelo bomo pozorni in zelo pazljivi," je povedal Delattre.

Za zdaj še ni jasno, ali bo sirska vlada opazovalcem dovolila dostop do mesta in delo. Ban bo moral Varnostnemu svetu ZN-a poročati čez pet dni, ali je sirska vlada dovolila dostop opazovalcem. Vlada v Damasku je sicer do zdaj pomoč ZN-a zavračala.

Soglasen sprejem resolucije pomeni prvi znak enotnosti med velesilami glede krize v Siriji v nekaj mesecih. Do soglasne potrditve je prišlo, potem ko je Rusija umaknila pridržke.

Odpeljali prvi avtobusi s civilisti
Medtem je po več kot 48 urah prvi konvoj s civilisti zapustil vzhodni del Alepa. Evakuacija se nadaljuje, potem ko je napad na avtobuse, ki so bili namenjeni v šiitske vasi, ogrozil dogovor o resoluciji.

Sirski observatorij za človekove pravice je sporočil, da so vladne sile najprej dovolile petim avtobusom, na katerih je bilo okoli 350 ljudi, da so nekaj pred polnočjo v nedeljo zapustile nekoč največje mesto Sirije. V prvem konvoju je bilo 20 avtobusov z več kot 1.000 uporniki in njihovimi družinami.

Doslej naj bi evakuirali že okoli 5.000 ljudi, vključno s 47 sirotami iz alepske sirotišnice, prepeljali pa so jih z okoli 45 avtobusi. Čez noč je sicer na mrazu na odhod iz Alepa čakalo več kot 30 avtobusov z ljudmi.

Da so konvoji zapustili območje, je potrdil Ahmad Al Dbis, vodja ekipe zdravnikov in prostovoljcev, ki usklajuje evakuacijo v okraju Alepa Kan Al Asalu, od koder potujejo lahko v druge predele mesta in v pokrajino Idlib, piše Al Džazira. Prvi evakuiranci so po besedah Al Dbisa v "groznem stanju", saj niso imeli "nič hrane in pijače".

Kot so dodali iz observatorija, je bila evakuacija mogoča, potem ko sta Rusija in Turčija pozvali sile predsednika Bašarja Al Asada, naj omogočijo avtobusom, da prečkajo končno nadzorno točko. Evakuacija je bila ustavljena v petek, pogoj za nadaljevanje pa so vladne sile postavile evakuacijo šiitskih vasi Fuaja in Kafraja, ki ležita v Idlibu, oblegajo pa ju uporniki.

V dveh vaseh na evakuacijo čaka 2.000 ljudi
Reševalna vozila in avtobusi so v nedeljo zvečer vendarle prišli v omenjeni vasi, potem ko so jim vstop preprečevali več ur. Na evakuacijo čaka okrog 2.000 bolnih in ranjenih v teh dveh šiitskih vaseh. Iz vzhodnega Alepa so do petka rešili 2.700 otrok, ni pa povsem jasno, koliko civilistov še ostaja v nevarnosti. Po podatkih ZN-a naj bi bilo v vzhodnem Alepu še vedno ujetih okoli 40.000 civilistov in do 5.000 uporniških borcev.

Evakuacija iz vzhodnega Alepa se je začela v četrtek, a je bila v petek prekinjena, saj so Asadove sile zahtevale, naj uporniki dovolijo evakuacijo iz Fuaje in Kafraje. Dogovor je ogrozil nedeljski napad, ko so neznani uporniki zažgali šest avtobusov, predvidenih za evakuacijo obeh vasi, in zadeve so se spet zapletle. Več virov je zapisalo, da naj bi požar zanetili pripadniki skupine Fronta Fatah Al Šam, nekdaj znana kot Fronta al Nusra, ki je bila povezana z Al Kaido.

Evakuacija Iz Alepa se nadaljuje