Ograja med Izraelom in Egiptom naj bi migrante zadržala na egiptovski strani. Foto: EPA
Ograja med Izraelom in Egiptom naj bi migrante zadržala na egiptovski strani. Foto: EPA
Podzemni tunel
Takšni podzemni predori potekajo pod mejo med Egiptom in Gazo, po njih pa tihotapijo orožje. Foto: EPA

Ograjo, ki naj bi onemogočila glavne točke vstopa v državo na 266 kilometrov dolgi meji z Egiptom, naj bi postavili na dveh delih, in sicer ob Rdečem morju, v bližini mesta Eilat, in na robu Gaze. Na ograjo naj bi namestili tudi sodobne opazovalne naprave. Za dokončanje projekta naj bi Izrael porabil 270 milijonov dolarjev, postavitev ograje pa naj bi trajala dve leti.

Netanjahu: Ščitimo Izrael in Izraelce
Izraelski premier Benjamin Netanjahu je povedal, da so odločitev o gradnji ograje sprejeli, da bi zaščitili Izrael, njegovo demokracijo in judovski karakter, a da bodo begunci še vedno lahko v državi zaprosili za azil. "Sprejel sem odločitev, da zaprem izraelsko južno mejo pred tihotapci in teroristi. Gre za strateško odločitev, s katero bomo ohranili izraelski judovski in demokratični karakter," je povedal Netanjahu.

"Izraelske meje bodo še vedno odprte za begunce iz nemirnih delov sveta, a v državo nikakor ne moremo spustiti na tisoče nezakonitih delavcev in tako preplaviti Izraela s tujci," je še povedal izraelski premier.

Egipt gradi podzemno ograjo
Egiptovska vlada je sporočila, da jih Izrael še ni obvestil o svojih načrtih, a da gradnji ograje ne nasprotujejo, dokler je zgrajena na izraelskem ozemlju. Tudi egiptovska vlada naj bi ob meji z Gazo gradila podzemno ograjo, s pomočjo katere naj bi zajezila tihotapljenje orožja skozi podzemne predore.

V zadnjih letih je v Izrael prek Egipta vstopilo na tisoče migrantov. Največ ljudi, ki želijo prek Egipta pobegniti v Izrael, prihaja iz Eritreje, sledijo pa jim Etiopijci in Sudanci. Egiptovska policija je v zadnjega pol leta ubila najmanj 17 migrantov, večinoma Afričanov, pojasnjujejo pa, da naj bi tako zajezili trgovino z ljudmi.

Ograjo na Zahodnem bregu so morali odstraniti
Izrael je v pred nekaj leti gradil tudi sporno ograjo okrog zasedenega Zahodnega brega. Vlada je gradnjo ograje upravičevala s tem, da naj bi tako zaščitili izraelske državljane pred napadi palestinskih upornikov. Palestinci so bili prepričani, da je šlo za krajo ozemlja, leta 2004 pa je tudi Meddržavno sodišče v Haagu razsodilo, da je gradnja ograje nezakonita in da jo morajo odstraniti.