Sogovornika sta po pogovorih delovala zelo sproščeno. Foto: EPA
Sogovornika sta po pogovorih delovala zelo sproščeno. Foto: EPA

Obstaja mnenje, da lahko Palestinci to zemljo bolje izrabijo in se tako uspešneje lotijo svojih stanovanjskih težav

Condoleezza Rice
Ameriška zunanja ministrica Condoleezza Rice in palestinski predsednik Mahmud Abas.
Srečanje z Abasom je potekalo v dobrem vzdušju. Foto: EPA
Izraelski vojak
Izraelci naj bi stalno kršili dogovor o ustavitvi ognja. Foto: EPA

Po sestanku z izraelskim premierjem Arielom Šaronom je dodala, da se bosta morali strani dogovoriti še o načinu izvedbe rušenja in pospravljanja ostankov.

Gre za okoli 1.200 judovskih stanovanj, kar pa ne bi imelo večjega pomena pri reševanju stanovanjskih težav 1,3 milijona Palestincev.

Napovedan izraelski umik iz Gaze je Riceova označila za zgodovinski korak na poti h končanju izraelsko-palestinskega spora. Šaron je ob tem opozoril, da napredka ne bo, če Palestinci ne bodo razorožili skrajnežev.

Sprejel naj bi jo tudi izraelski zunanji minister Silvan Šalom. V okviru bližnjevzhodne turneje bo nato obiskala še Egipt, Jordanijo in Savdsko Arabijo.

Sestanek s Palestinci
V soboto se je v Ramali sešla s palestinskim vodstvom, ki ga je pozvala k sodelovanju z Izraelom. Hkrati je pohvalila prizadevanja palestinskega predsednika Mahmuda Abasa za reorganizacijo palestinskih varnostnih sil, vendar pa je ob tem opozorila, da je potrebno še mnogo postoriti.

Abas pa je menil, da je za nadaljevanje bližnjevzhodnega mirovnega procesa nujna izpustitev palestinskih ujetnikov iz izraelskih zaporov. Doslej je namreč Izrael izpustil 900 palestinskih zapornikov, okoli 7.000 pa jih je še vedno za rešetkami.

Palestinski predsednik je izrazil tudi zavezanost k spoštovanju prekinitve ognja, ki je bila sklenjena februarja v egiptovskem Šarm El Šejku, vendar pa se je pritožil, da Izrael stalno krši dogovor.

Glede udeležbe skrajnega gibanja Hamas na prihajajočih parlamentarnih volitvah je dejala le, da morajo volitve potekati v skladu z zakoni. Obenem pa je poudarila, da ZDA še vedno zavračajo stike s tem gibanjem, ki ga imajo za teroristično organizacijo.

Obstaja mnenje, da lahko Palestinci to zemljo bolje izrabijo in se tako uspešneje lotijo svojih stanovanjskih težav

Condoleezza Rice