Muslimanski del Vzhodnega Jeruzalema. Foto: EPA
Muslimanski del Vzhodnega Jeruzalema. Foto: EPA
Izraelske varnostne sile nadzorujejo dogajanje na Zahodnem bregu. Foto: EPA

Nove hiše naj bi gradili v soseski Ramat Shlomo, soseski, zgrajeni na Zahodnem bregu na območju, ki ga je Izrael priključil Jeruzalemu po vojni leta 1967. O gradnji se doslej ni veliko govorilo na glas, saj naj bi se izraelska vlada skušala tako izogniti kritikam Washingtona. Pred tednom dni je izraelski premier Benjamin Netanjahu sicer izdal ukaz o gradnji okoli 600 stanovanjskih enot v Ramat Šlomu in še 400 v Har Homu, še eni soseski v Vzhodnem Jeruzalemu.

Palestinski uradniki so ob objavi novice o novih gradnjah ostro protestirali, kar je odmevalo tudi v mednarodni skupnosti. Nove gradnje vidijo kot eno glavnih ovir pri uresničevanju načrtov o vzpostavitvi neodvisne palestinske države na Zahodnem bregu in v Gazi, v kateri bi bil prestolnica Vzhodni Jeruzalem.

Izraelsko notranje ministrstvo je zelo skopo s podatki o novih gradnjah, sporočilo pa naj bi, da se je število načrtovanih stanovanjskih enot zmanjšalo od prvotnih načrtov, vzrok za to pa naj bi bili okoljevarstveni pomisleki.

ZDA kritične do izraelskih načrtov
Na dogajanje se je že odzval tudi Washington. Tiskovna predstavnica ameriškega zunanjega ministrstva Jen Psaki je dejala, da najnovejše izraelske namere nasprotujejo izjavam izraelske vlade o prizadevanjih za sklenitev mirovnega dogovora. "To je ravno v nasprotju s tem," je dejala Psakijeva in dodala, da so ZDA za zdaj seznanjene z načrti gradenj, nimajo pa podrobnih podatkov. Odzvala se je tudi Evropska unija in Izael pozvala, naj razjasni Netanjahujevo promoviranje načrtov o gradnji v Har Homi in Ramat Šlomu.

Peace Now, izraelsko gibanje proti naseljevanju, je opozorilo, da bi lahko uresničevanje načrtov o gradnji novih sosesk še bolj razvnelo napetosti v Vzhodnem Jeruzalemu, ki je že zdaj vsak dan priča spopadom med Palestinci in izraelsko policijo. Izraelske oblasti so na Zahodni breg in v Vzhodni Jeruzalem, kjer živi skupno okoli 2,4 milijona Palestincev, doslej naselile okoli pol milijona Izraelcev.