Izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja skrbi, da bi nadaljevanje gradnje naselij na Zahodnem bregu povzročilo nova trenja v mednarodni skupnosti. Foto: Reuters
Izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja skrbi, da bi nadaljevanje gradnje naselij na Zahodnem bregu povzročilo nova trenja v mednarodni skupnosti. Foto: Reuters
Gradnja judovskih naselij na Zahodnem bregu.
Palestinci in Izrael so po treh letih zastoja pogajanj po posredovanju ameriškega državnega sekretarja Johna Kerryja pogajanja znova začeli julija letos. Foto: EPA

Benjamin Netanjahu je odločitev o ustavitvi gradnje 24.000 stanovanj sprejel predvsem zato, da ne bi povzročil nepotrebnega spora z mednarodno skupnostjo v času, ko skuša Izrael prepričati mednarodno skupnost, da bi dosegli boljši dogovor z Iranom glede njegovega jedrskega programa.

Netanjahu: Gradnja nima zakonskega pomena
Ministru za gradnje Uriju Arielu je tako že naročil, naj premisli o vseh ukrepih, ki zadevajo načrtovanje gradnje stanovanj, ki je bila sprejeta brez predhodnega usklajevanja.

ZDA: Gradnja je nezakonita
Izraelski premier je odločitev sprejel, potem ko je palestinski predsednik Mahmud Abas opozoril, da bo v primeru izvedbe načrta končal mirovni proces z Izraelom.
Washington pa je izrazil globoko zaskrbljenost zaradi projekta, ki bi dodal pomembno število judovskih priseljencev na zasedenem Zahodnem bregu, kjer jih je že zdaj 550.000. State Department je ob tem izrazil tudi presenečenje in od Izraela zahteval pojasnilo.

Tiskovna predstavnica State Departmenta Jennifer Psaki je namreč ponovila stališče ZDA, ki ga je ameriški državni sekretar John Kerry potrdil tudi pretekli teden med obiskom na tem območju, da je širjenje judovskih naselbin in gradnja novih stanovanj na zasedenih palestinskih ozemljih nezakonita.